Zdravlje
PREPOZNAJETE LI AMBROZIJU?

Košnja prije cvatnje
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Ambrozija izaziva peludnu groznicu - alergijski rinitis. Simptomi su začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura.



Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud. Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peluda svake godine. Zrnce peluda izgleda kao kugla sa šiljcima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i do 300 kilometara. Svaka biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i uvjete smrzavanja. Kako biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom. Ako se radi o pojedinačnim biljkama, mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem. Pri tome treba nositi rukavice da se koža na rukama ne ošteti, jer je stabljika prepuna grubih dlačica. U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla - niska košnja. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati određenim pesticidima. Kosi li se ambrozija prekasno, kada biljka već proizvede sjemenke, pokošenu masu treba spaliti. Sjeme koje preživljava i smrzavanje jedino je moguće uništiti visokim temperaturama, odnosno temeljitim spaljivanjem. Ambroziju iščupajte s korijenom i spalite.



Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju vrlo često se očituje i očnim simptomima - crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim kapcima, što se naziva alergijskim konjunktivitisom. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar, ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su u maloj koncentraciji. Alergija je prouzročena reakcijom vlastitog imunološkog (obrambenog) sustava koji inače štiti tijelo od raznih bolesti tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike