Regija
DRUŽENJE PILOTA MALIH ZRAKOPLOVA

Najbolji - Rašić iz Osijeka, nagrađen i najhrabriji pilot
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
VINKOVCI



Vinkovački Zrakoplovni klub “Vrabac” na svom aerodromu Sopot organizirao je tradicionalno druženje pilota malih zrakoplova iz hrvatskih županija i tom je prilikom održano međužupanijsko natjecanje u preciznom letenju zrakoplova.



- Bilo je to, prije svega, jedno pilotsko druženje. U goste nam je došlo 15-ak zrakoplova iz gotovo svih naših županija, a osim njih doletio nam je i jedan sportski zrakoplov iz Danske koji se nije natjecao - kaže iskusni pilot, upravitelj aerodroma i organizator ovih susreta Milan Mravinac, tajnik kluba, dodavši kako su piloti bili jako zadovoljni uvjetima letenja i onim što su vidjeli na aerodromu Sopot gdje je pista održavanoga dreniranog travnatoga pokrova dužine 800 i širine 30 metara, sa sigurnosnim zaustavnim površinama, ukupne dužine 1300 metara, bez prepreka u prilazima.

Piloti su se okupili na uobičajenom brifingu gdje su im objašnjene propozicije natjecanja i redoslijed polijetanja. Sve se odvijalo u najboljem redu, bez pogrešaka, incidenata ili primjedbi, a polijetanja sa startne linije i slijetanja aviona na ciljnu crtu, mjerila su štopericama četvorica pomoćnih sudaca, članova “Vrapca”. Mravinac podsjeća kako se letjela kratka ruta od 16 kilometara, s dva kontrolna orijentira, odnosno okretne točke - vinkovačka bolnica i željeznički kolodvor.

- Natjecanje smo sveli na najjednostavniju mjeru, a da ipak i naši sugrađani vide da se na aerodromu Sopot i u zraku nad Vinkovcima nešto događa - kaže Mravinac.

O mjestu na konačnoj tablici poretka odlučivale su doslovno sekunde. Prvo mjesto osvojio je Dušan Rašić iz Aerokluba Osijek, koji prema svom letačkom stažu pripada kategoriji mladih pilota. Drugo mjesto osvojio je, kaže Mravinac, mladi pilot Domagoj Terzić, koji je dobio još dvije medalje - jednu za najmlađeg, a drugu za najhrabrijeg pilota jer je letio u zaista ultralakom zrakoplovu po vrućem danu, kada su prisutne snažne turbulencije, dizanja zagrijanog zraka, zračne pijavice, vrtlozi i slično. Treće mjesto pripalo je prijatelju kluba, umirovljenom vojnom pilotu MIG-a Ivici Ivandiću, pukovniku HRZ-a, koji je letio u svom privatnom sportskom zrakoplovu predstavljajući Zagrebačku županiju.



Miroslav Flego
Možda ste propustili...

U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA

Prvi put Dani otvorenih vrata

U POVODU SV. FLORIJANA

DVD Četekovac posjetio vrtićarce

Najčitanije iz rubrike