Mozaik
REKORDER IZ PAKISTANA

Popeo se na planinu K2, a tek mu je 19 godina
Objavljeno 28. srpnja, 2021.
Devetnaesotgodišnji Pakistanac postao je najmlađa osoba koja se popela na K2, drugu najvišu planinu na svijetu, objavio je u utorak pakistanski planinarski klub. Shehroze Kashif savladao je vrh na visini 8611 u utorak u 8.10 prema mjesnom vremenu. Kashif, koji je s penjanjem počeo u ranim tinejdžerskim godinama, popeo se na Broad Peak, 12. najvišu planinu na svijetu visoku 8047 metara, u dobi od 17 godina. U svibnju je pak postao najmlađi Pakistanac koji se popeo na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu. Sada ima dodatni rekord kao najmlađa osoba koja je svladala K2 i Everest.

Proteklih je dana na K2 bilo nekoliko mladih pakistanskih penjača. Sadžid Ali Sadpara, koji je 2019. postao najmlađi koji se popeo na K2 u dobi od 20 godina, bio je dio tamošnje ekspedicije kako bi pronašao tijelo svog oca, koji je nestao zajedno s još dvojicom penjača u veljači. U ponedjeljak su šerpe, postavljajući konope za penjače oko 300 metara ispod prepreke poznate kao Bottleneck, otkrili tijela Muhameda Ali Sadpare iz Pakistana, Johna Snorrija s Islanda i Juana Pabla Mohra iz Čilea. Istog dana 30-godišnja Samina Baig rekla je da odustaje od uspona do vrha zbog opasnih uvjeta. Baig je postala najmlađa Pakistanka koja se popela na Mount Everest 2013. godine.

U nedjelju navečer tijelo škotskog planinara Ricka Allena (68) pronađeno je nakon što ga je odnijela lavina dok je pokušavao, na humanitarnom usponu, prijeći novu rutu na jugoistočnoj strani K2. H
8611

metara visok je K2, druga planina po visini na svijetu

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike