Regija
ZAVOD ZA HITNU MEDICINU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Bore se s nedostatkom liječnika
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
SLAVONSKI BROD - Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije ima trideset timova za intervencije te njih pet za rad u prijavno-dojavnoj jedinici u Slavonskom Brodu, prenosimo s portala SBplus. Rad timova organiziran je tijekom 24 sata, a uz sjedište u Slavonskom Brodu, postoje ispostave u Novoj Gradiški, Lužanima, Okučanima i Vrpolju. Tijekom 2020. godine Zavod, nažalost, nije imao ugovorenu 24-satnu pripravnost u Novoj Kapeli, i to zbog nedostatka liječnika.

Problem je to koji je sve veći, posebice u Slavoniji, a učinkovitog rješenja, čini se, još uvijek nema. Europske zdravstvene ustanove, s boljom opremom i radnim uvjetima te prilikom za napredovanje i usavršavanje, mnogima su znatno primamljivije od onoga što nudi Hrvatska. Stoga će, vrlo vjerojatno, biti teško popuniti šest trenutačno otvorenih radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Zavod je, naime, u potrazi za toliko doktora medicine. Uz njih im je potrebno i pet medicinskih tehničara - prvostupnika sestrinstva, i to troje kao zamjena za odsutne radnike i dvoje na neodređeno vrijeme. Čak i kada/ako se uspješno zaključe ti natječaji, nedostatak liječnika neće biti bitno smanjen.

"Zavod je 2020. godine imao ukupno 99 radnika. U operativnom smislu i dalje je najveće opterećenje nedostatak liječnika, koji smo nastojali riješiti angažiranjem vanjskih suradnika", stoji u nedavno usvojenom izvješću Zavoda za prošlu godinu, prenosi SBplus.

Hoće li u budućnosti, zbog nedostatka radne snage i kolapsa sustava zbog preopterećenosti hitna medicinska pomoć postati luksuz dostupan tek nekima te hoće li liječnički timovi biti prisiljeni birati između izlaska na ovu ili onu intervenciju - pokazat će vrijeme, no sudeći prema brojkama, pojedini dijelovi Hrvatske itekako jurišaju u tom smjeru. D.S.R.
Ljeti 30 posto više intervencija
Nedostatak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja najviše se osjeti upravo ljeti, kada broj intervencija raste za oko 30 posto u odnosu prema ostatku godine. Osim toga, radi se o periodu kada i zaposlenici Zavoda odlaze na itekako zaslužene godišnje odmore. Prosječan broj intervencija timova u ljetnim mjesecima kreće se oko 35 intervencija tijekom 24 sata, dok je u ostatku godine prosječan broj intervencija u jednom danu oko 27, navodi SBplus.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike