Crna kronika
KOD NOVE GRADIŠKE

Pronađen nestali 80-godišnjak, u teškom je stanju
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Nestali je pronađen u niskom raslinju, u teškom stanju, zbog čega je odmah prevezen u bolnicu

Osamdesetogodišnjeg nestalog muškarca, dehidriranog i iscrpljenog, spasili su policija i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja na području Malčanskog brda, kod Nove Gradiške. U utorak, u 20.20 sati, policija je dobila dojavu o nestaloj muškoj osobi i pronađenom automobilu ostavljenom na makadamskom putu u Novoj Gradiški te odmah počinje potraga. Muškarac je dan ranije otišao iz obiteljske kuće u Novoj Gradiški.



Policajci su u utorak u večernjim satima pretražili teren oko mjesta pronalaska automobila, no zbog noćnih uvjeta bili su primorani prekinuti traganje za nestalim, no na teren su izišli odmah nakon svanuća sutradan. U utorak su angažirani i pripadnici HGSS-a koji su u zajedničkoj suradnji s policijskim službenicima počeli pretraživati šire poljoprivredno i šumsko područje. U srijedu, oko 11 sati, na zapuštenom području u niskom raslinju pronađen je 80-godišnjak u teškom zdravstvenom stanju. Odmah su pozvani službenici Hitne medicinske pomoći koji zbog nepristupačnog terena nisu mogli doći s vozilom na mjesto pronalaska te su policijski službenici, zajedno s pripadnicima HGSS-a, 80-godišnjaka prenijeli do vozila Hitne pomoći te ga prevezli na pružanje liječničke pomoći u bolnicu u Novoj Gradiški. Zbog stanja u kojem se nalazio 80-godišnjak je zadržan na daljnjem liječenju - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.

Kako doznajemo iz HGSS Stanice Slavonski Brod, nakon pružene prve pomoći 80-godišnjaka su transportirali brdskom nosiljkom do prve prometnice gdje je čekala liječnička ekipa. Pripadnici HGSS Stanice Slavonski Brod od početka godine imaju pune ruke posla, kako na području Slavonije, tako i na Banovini, koja je teško stradala u potresu.

- Ova godina nam je počela akcijama u Petrinji, gdje smo imali dežurstva do kraja svibnja. Na početku godine imali smo velik broj akcija distribucije namirnica po Banovini, uglavnom na nepristupačnom teretnu u zabačenim selima, gdje na svakom brdu ima kuća. Bili smo ispomoć vatrogascima uglavnom kod rušenja dimnjaka i prekrivanja krovova. Bili smo samo jedan mali kotačić na tom području, jer su vatrogasci bili glavni. Na našem području imali smo nekoliko intervencija, između ostaloga i noćnu akciju spašavanja dvojice ljudi koji su ostali bez pogona na čamcu, pa ih je odnijela Sava pokraj Broda - kaže Boris Lovrić, pročelnik HGSS Stanice Slavonski Brod.



Sandra Lacić
14,5

sati trajala je potraga za nestalim 80-godišnjakom

REDOVITE VJEŽBE ČLANOVA HGSS-a
HGSS Stanica Slavonski Brod provodi nekoliko projekata, a jedan od većih je i uređenje turističke staze na Strmcu kod Nove Gradiške. Svake godine imaju i velik broj vježbi, a nedavno su imali speleološku vježbu koju rade u nekoj dubokoj jami bar jednom godišnje. Takva spašavanja su, kaže Boris Lovrić, tehnički najkompleksnija. HGSS Stanica Slavonski Brod ima 30-ak članova, od kojih je jedan dio u Slavonskom Brodu, a drugi u ispostavi u Novoj Gradiški. Trenutačno se uređuju oba prostora u navedenim slavonskim gradovima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike