Sport
BIJELO-PLAVI U POLJSKOJ

Osijek u najjačem sastavu: Pogon je jak, ali možemo ga zaustaviti
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
U momčad se vraća i dvojac koji je bio na Euru - Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler

Vezani članci

DANTE STIPICA JEDNA JE OD NAJJAČIH KARIKA POLJAKA

Bjelica i njegova momčad jednom su mi "iščupali" srce, nadam se da ovaj put neće

RESPEKT ZA OSIJEK

Runjaić hvali Osječane

Nogometaši Osijeka svoju petu uzastopnu europsku avanturu počinju u Poljskoj, a prvi put igrat će u novoosnovanoj Konferencijskoj ligi. Posljednja tri europska nastupa bijelo-plavi su završavali u 2. pretkolu Europske lige, a ove godine želje su mnogo veće.



Rangersi, pa CSKA iz Sofije te prošle godine Basel, bili su nepremostive prepreke za osječku momčad, a ždrijeb joj se ni ovaj put nije baš nasmiješio. Još jednom im je servirao teškog suparnika, zapravo najtežeg kojeg su mogli dobiti u svojoj podskupini - Pogon iz Szczecina. No, znate već kako to ide kod Nenada Bjelice. Nema kukanja i jaukanja. Osijek ima jasne ambicije i na europskoj sceni, gdje se želi pokušati dokopati skupina Konferencijske lige.

Poljaci slični Osijeku


Inače, Pogon ima dosta sličnosti s Osijekom. Grade novi stadion (na njemu će se igrati utakmica, jer gradnja ide u hodu nap.a.), igraju u istom sustavu kao i Osijek, a njihov trener Kosta Runjaić ima slične poglede na nogomet kao Nenad Bjelica. I iz tog će razloga ti okršaji biti još zanimljiviji. Bjelica dobro pozna momčad Pogona, jer je radio u Poljskoj dvije godine kao trener Lecha iz Poznana, pa ne čudi što je o večerašnjem suparniku Osijeka govorio biranim riječima.

- Dobili smo vrlo kvalitetnog suparnika za 2. pretkolo Konferencijske lige. Poznajem Pogon iz vremena dok sam radio u Poljskoj, i uvijek su to bile teške i tvrde utakmice, a posljednjih sezona Pogon je s Kostom Runjaićem napravio dodatni iskorak i pozicionirao se u sam vrh poljskog nogometa. Spoj su mladosti i iskustva, igraju kolektivno, a opet imaju i jake pojedince, teže dobroj igri čak i kad su pod pritiskom, a sve to govori koliko smo zahtjevnog suparnika dobili. Morat ćemo se jako oznojiti kako bismo se plasirali u daljnje natjecanje. Slične smo momčad, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će se u toj izjednačenosti nametnuti i bolje snaći. Ne treba zaboraviti kako je ovaj susret tek prvo poluvrijeme naših okršaja s Pogonom. Uvjeren sam kako nakon prve utakmice ništa još neće biti riješeno te kako će odluka o momčadi koja će zaigrati u 3. pretkolu pasti u Gradskom vrtu - smatra Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Na pameti treba imati kako od ove sezone u europskim natjecanjima više ne vrijedi pravilo prema kojem pogodak u gostima ima posebnu težinu. To svakako mijenja pristup svakoj utakmici, a Bjelica smatra kako je to dobra stvar.

- Mislim da će promjena tog pravila donijeti ofenzivniji nogomet. Recimo, ako s gostovanja doneseš 1:1, morat ćeš pobijediti kako bi prošao dalje jer ti, recimo, rezultat 0:0 koji bi te ranije odveo u sljedeće kolo više ništa ne znači. Mi nemamo nikakav problem s tom promjenom pravila jer smo po vokaciji napadačka momčad, želimo pobjeđivati, pa nam to odgovara.

Povratak reprezentativaca


S obzirom na jasno iskazane ambicije bijelo-plavih te na težinu suparnika, treba očekivati kako će Bjelica na teren poslati najjaču moguću igračku garnituru. U odnosu na startni susret protiv Šibenika u HNL-u to znači kako su se u roster vratili Osijekovi reprezentativci Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler. Obojica će vjerojatno krenuti od prve minute.

- Deset dana već su u treningu, a u posljednja tri dana malo smo ih osvježili, tako da su sigurno obojica opcija za večerašnji susret - rekao je Bjelica.

Naravno, teško je ne razmišljati i o onom što Osječane čeka nakon susreta u Poljskoj, a to je derbi protiv Hajduka na Poljudu. Neki bi treneri možda radili kalkulacije s momčadi, ali Bjelica ne pripada među takve.

- Sezona je tek počela i umor sigurno još ne može biti tema, pa nemam razloga razmišljati o bilo kakvim kalkulacijama kada je sastav u pitanju. Osim toga, u ovom trenutku sav nam je fokus na susret protiv Pogona. Prvo trebamo to riješiti na željeni način, a tek onda ćemo se posvetiti derbiju koji nas u nedjelju očekuje u Splitu - zaključio je Nenad Bjelica. trener nogometaša Osijeka.

Kakvu god momčad Bjelica bude postavio, ona će morati zaigrati još za okatvu bolje negoli je to bio slučaj protiv Šibenika. Sve informacije govore o tome kako je Pogon vrlo neugodan suparnik, no Osijek ima svoje adute, ali ih treba znati iskoristiti. Iza bijelo-plavih tri su godine europskih frustracija. Uvijek su ispadali baš onako na knap, možda im je nedostajalo i malo sreće, a ponekad ju nisu baš niti izazvali na pravi način. No, vjerujemo kako se mentalna slika momčadi u ovih nešto manje od godinu dana života s Nenadom Bjelicom promijenila te da će se Osijek večeras u Szczecinu znati postaviti na pravi način i učiniti prvi korak prema plasmanu u 3. pretkolo Konferencijske lige.

Neće to biti lak posao, ali kao i uvijek “na muci se poznaju junaci”, a osim toga Osječanima su uvijek više odgovarale utakmice protiv suparnika koji su im ravnopravni, ili čak jači od njih. Otkako je Bjelica na kormilu Osijek gotovo nikada nije podbacio u susretima tog tipa. Pa neka se tradicija nastavi i večeras...



Dalibor Keler
Vedran Jugović

vezni igrač NK Osijek

Ždrijeb nas opet nije pomazio, ali ako želimo napraviti iskorak u Europi onda moramo biti sposobni riješavati i teške prepreke poput Pogona. Spremni smo, imamo dobru atmosferu i vjerujem kako ćemo ostvariti rezultat koji će nam u uzvratu olakšati posao oko prolaza u sljedeću rundu

Mato Miloš

desni branič NK Osijek

Puni smo samopouzdanja. Ozračje u momčadi je optimistično i vjerujem u dobar rezultat večeras. Pogon je dobra momčad, ali želimo se koncentrirati na zadatke koje će pred nas staviti naš stručni stožer. Trebamo ostaviti srce na terenu i biti disciplinirani od prve do posljednje minute.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike