Sport
DANTE STIPICA JEDNA JE OD NAJJAČIH KARIKA POLJAKA

Bjelica i njegova momčad jednom su mi "iščupali" srce, nadam se da ovaj put neće
Objavljeno 22. srpnja, 2021.

Suparnik Osijeka u 2. pretkolu Konferencijske lige prošle je sezone u nekoliko navrata preko društvenih mreža zahvalio Hajduku. Zahvalio je Splićanima što nisu imali strpljenja za svog vratara i pustili ga u bijeli svijet, a ovaj je došao do Szczecina i tamo počeo raditi čuda.



Nekadašnji vratar Hajduka Dante Stipica stoji na golu Pogona iz Szczecina, jedna je od najjačih karika momčadi, a koliko se dobro snašao u Poljskoj dovoljno govori da je prošle sezone bio proglašen najboljim vratarom tamošnje Ekstraklase (elitni rang poljskog nogometa). Poniknuo je u Hajduku, u kojem je, iako na raznim posudbama, bio od malih nogu, pa sve do ljeta 2018. godine, kada je prešao u sofijski CSKA kao slobodni igrač. Iz Sofije je 2019. otišao u Szczecin i u gradu na obali Baltičkog mora se preporodio. Danas je jedna od najjačih karika Pogona, najbolji vratar poljske lige, čovjek za kojeg se interesiraju mnogi klubovi, jedna zanimljiva i konkretna ponuda stigla je i iz Italije, ali Stipica kaže kako se ne zamara i ne žuri s odlaskom. Uživa u dobroj sredini i klubu, poštovanju koje mu Poljaci iskazuju, a otići se samo ako i on i klub budu zadovoljni nekom ponudom. Do tada razmišlja samo o Pogonu, s kojim ima ugovor do ljeta 2024. godine.

Sad mu je u mislima i večerašnji suparnik Osijek.

- Ono što znam je da će Osijek dočekati lijepo vrijeme, baš ugodno za igru. S obzirom na to da je utakmica u 21 sat, očekuje se 18-19 stupnjeva, što su idealni preduvjeti za jedan dobar susret.

Pogon je na papiru blagi favorit, bar u ovoj domaćoj utakmici. Stipica ne krije kako njegov klub ove sezone ima velike ambicije.

- Od prvog dana priprema koncentirani smo na prvenstvo i Konferencijsku ligu, ispalo je da nam je u Europi baš Osijek prvi suparnik. Mislim i najteži kojeg smo mogli dobiti. Svatko tko imalo prati nogomet mora imati respekt prema momčadi kakva je Osijek. No sigurno ni oni nisu presretni što su nas dobili, u svakom slučaju očekujem tvrdu i dobru utakmicu.

Je li trener Kosta Runjaić igrače Pogona na nekoga iz bijelo-plavih redova posebno upozoravao.

- Ma, ne treba nas nitko upozoravati, analiziramo i vidimo koji su najjači osječki aduti. Imaju sjajnog napadača Miereza, pa Bohara, kojeg znamo iz poljske lige. Otkako je došao u Osijek, Bjelica ga dosta koristi, a ovaj zabija, asistira... Bohar je doista neugodan igrač, malen, brz, čeka lopte na kontri ili polukontri, ide direktno. Proučavali smo i tvrdi, organizirani blok Osijeka, i za njega se spremali. No mi se uglavnom želimo bazirati na sebe i na terenu nametnuti igru koja nama odgovara.

Koja je karakteristika igre Pogona?

- Težimo posjedu i pas-igri, ne prepuštamo puno posjed lopti suparniku. Naš način je igra od golmana, od igrača do igrača. Uglavnom ne srljamo, Osijek možda više igra na duge lopte, tu se razlikujemo jer to nije naš stil igre.

Poljaci cijene i resprektiraju Osijek, ali njihova računica je jasna. Pred njima su dvije utakmice s bijelo-plavima, nakon kojih žele izići kao konačni pobjednici i nastaviti put u Europi.

- Nama je najvažnije nametnuti svoj način igre i ostvariti povoljan rezultat. Kada je u pitanju ovaj prvi susret, mislim da nismo u situaciji ni mi ni Osijek da najavljujemo “idemo zabiti što više golova” jer razlika u kvaliteti nije tako velika. Mislim da nitko ne može predvidjeti kako će se odvijati utakmica. Mi se uzdamo u našu momčadsku igru, imamo dobrih pojedinaca, recimo Gorgon bi mogao biti važan faktor, ali ono što nas krasi je taj momčadski duh. Mi protiv Osijeka tražimo prolaz, s kakvom razlikom i na koji način svejedno, samo da prođemo.

”Jedinica” Pogona kazala je i nekoliko riječi o razlici, odnosno sličnostima između prve HNL i poljske Ekstrakalase.

- HNL je specifičan jer ima samo deset klubova, u Ekstraklasi je bilo 16, ove sezone ih je 18. Ima dosta momčadi, što je normalno jer je velika država. Tehnička kvaliteta onih najboljih igrača u Hrvatskoj je izraženija, ali koncentracija te kvalitete je u nekoliko klubova iz vrha. U Hrvatskoj postoji pet klubova koji su uvijek više-manje favoriti za gornji dio tablice i mnogo jači u odnosu prema onih pet dolje. U Poljskoj ligi je Legija najjača, ali ostali su se približili i iznenađenja su uvijek moguća. Mislim da je u Poljskoj liga izjednačenija i fizički mnogo teža izdržati.

Počela je nova sezona u HNL-u, Stipica prati sve što se događa.

- Pratim HNL, naravno, najviše Hajduk i drago mi je što su napokon počeli dovoditi profil igrača koji Hajduk kao klub zaslužuje i koji podižu kvalitetu. Dinamo je priča za sebe, ali vidim da Osijek ulaže velika sredstva, Rijeka je uvijek pri vrhu, mislim da netko od tih klubova može iznenaditi Dinamo, posebice ako se Zagrepčani duže zadrže u Europi. Prvenstvo će u svakom slučaju biti zanimljivo, a borba za prvaka izjednačenija nego nekih prijašnjih godina.

Onih godina kada je on igrao u HNL-u. Stipica je spomenuo i trenera Osijeka Nenada Bjelicu, koji mu je u svibnju 2018. sa svojom tadašnjom momčadi “iščupao srce”. Bjelica je tada vodio Dinamo, a Stipica se prisjetio finala Kupa u Vinkovcima kada je Hajduk nakon golemih sudačkih previda izgubio s 1:0.

- To finale Kupa u Vinkovcima mi je bila jedna od najtežih utakmica u karijeri. Bio sam igrač utakmice, a izgubili smo. I bila je to moja posljednja utakmica za Hajduk. Igrali smo dobro, a opet izgubili na onakav način kakav smo izgubili. Bjelica je tada vodio Dinamo, u tom susretu kao da mi je netko “iščupao srce”, baš tako sam se osjećao - dodao je Stipica, koji se nada da mu Bjeličine trupe ovaj put neće upropastiti plan, a to je nastaviti s Pogonom euroavanturu. I. Liović
Dante Stipica

vratar Pogona

U Poljskoj se osjećam odlično. Imponira mi da sam proglašen najboljim vratarom lige. Poljaci mnogo ulažu u nogomet, lijep je osjećaj kad igraš na velikim stadionima, odličnim travnjacima. Svaka utakmica je novi izazov, doista uživam...

Nesretni pogodak protiv Evertona
Dante Stipica dugo je bio u Hajduku, ali pravu priliku dobio je u samo dvije sezone. Obilježio ga je onaj nesretni gol s pola terena protiv Evertona kada ga je Gylfi Sigurdsson s 40-ak metara volejem lobovao.

- Oko tog gola se pokrenula golema rasprava, jest obilježio me je jer se u tom trenutku tražio krivac, morao je biti netko u koga je trebalo uprti prstom, a to sam ispao ja. Meni je bilo žao Hajduka jer mu se na takav način zatvaraju neka vrata. Realno, Everton je bio jači, mi smo imali male šanse, ali eto ta utakmica je bila takva, a ja sam ispao dežurni krivac. Bez obzira na sve, ja sam u Hajduku doživio lijepe emocije, bilo je vrlo teških momenata, ali se uvijek sjetim onih lijepih. Meni znači što sam uopće dobio priliku braniti u tom klubu, kao djetetu iz Varoši to mi je golem uspjeh. Sad s nekim odmakom vidim da su mi sve te neke teške situacije u Hajduku pomogle da se izgradim u osobu kakva sam danas. I u Pogonu ima pritiska, ali samo da osvojimo neki trofej, Pogon je u nekoliko navrata bio blizu, ali nije ništa uzeo. Sad se čeka taj trofej, no nema onoga kao u Splitu da ti navijači dolaze pred vrata stana ili presreću te na ulici - kaže 30-godišnji vratar Pogona.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike