Osijek
USUSRET VELIKOJ OBLJETNICI KOLONIJE

Izrada monografije o naivnom kiparstvu
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Likovna udruga “Petar Smajić” (LUPS) prijavila se na Poziv Ministarstva kulture i medija za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi RH za izradu monografije iz područja kulture i umjetnosti s projektom “Izrada monografije poslijeratnog naivnog kiparstva Petra Smajića”.

- Cilj je našeg projekta pripremiti za tisak monografiju koja bi kritički naglašavala kreativne i društvene vrijednosti jednog kulturnog projekta. Monografija, koja bi se tim povodom tiskala sadržavala bi tematski blok posvećen Petru Smajiću, s osobitim naglaskom na njegovu poslijeratnom opusu nastalom u Ernestinovu, dio bi problematizirao raznolike okolnosti koje su dovele do održavanja i trajanja manifestacije, a treći bi dio bio vezan uz kronologiju, ali još više uz valorizaciju umjetničkog dosega zbirke. Izradu tekstualnog dijela monografije, grafičku pripremu i pripremu za tisak najvećim djelom financira Ministarstvo kulture, a ostala sredstva osiguravaju Općina Ernestinovo i LUPS - kaže Marijana Junušić, načelnica općine Ernestinovo, koja kao jedinica lokalne samouprave aktivno kroz sve ove godine podržava održavanje jedinstvene kulturne manifestacije Međunarodna kiparska kolonija Ernestinovo.

Na poticaj Smajića, Mate Tijardovića i Siniše Tešankića Kolonija je organizirana prvi put 1973. godine i traje do danas, gotovo 50 godina. U međuvremenu je osnovana i Galerija “Petar Smajić”, koja u svome fundusu čuva više od tisuću kiparskih i slikarskih radova načinjenih na prethodnim susretima.

Među njima su, osim djela Petra Smajića, radovi i nekih od najpoznatijih hrvatskih naivnih kipara i njihovih kolega iz regije (Mate Generalić, Dragica Belković, Kreća, Kuzman, Frančiška Petelinšek, Stanisavljević, Živković, Trumbetaš, Tijardović, Tešankić, Tolić i drugi).

- Veličina i kvaliteta fundusa obvezuje i na njegovu valorizaciju i na monografsku prezentaciju i upravo stoga smo krenuli u projekt izrade monografije. Sama monografija bit će predstavljena na 50. Koloniji kipara naivaca Ernestinovo, koja će se održati 2023. godine - najavila je Junušić. D. Pejić
Monografija će biti predstavljena na 50. Koloniji kipara naivaca Ernestinovo, koja će se održati 2023.

50

godina napunit će 2023. Kolonija u Ernestinovu, kulturni projekt velike kreativne i društvene vrijednosti

Najčitanije iz rubrike