Mozaik
OVE SUBOTE U ARENU STIŽU FILMOVI

Pulski filmski festival bez COVID potvrde, ali će broj gledatelja biti ograničen
Objavljeno 16. srpnja, 2021.

Ovogodišnji, 68. Pulski filmski festival, koji počinje u subotu u Areni, održat će se bez COVID potvrda, ali s manje gledatelja te uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera, najavila je u srijedu na konferenciji za novinare ravnateljica tog festivala Gordana Restović.Ovogodišnji filmski festival počinje hrvatskim filmom "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu. Inače, u hrvatskom programu je šest filmova, od kojih neki dolaze s uglednih europskih filmskih festivala. Ravnateljica Pulskoga filmskog festivala Gordana Restović istaknula je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s COVID potvrdama, nego će biti ograničen broj gledatelja, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

- U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, kao i prošle godine, poštovat ćemo sve mjere. U Arenu se ulazi s maskom, dolazi se do mjesta gdje se ona može skinuti i nakon toga će pri izlasku, u gužvi, svaki gledatelj ponovno morati staviti masku - rekla je Restović i ocijenila da je novi umjetnički ravnatelj Pavo Marinković "donio iskorak tom festivalu i novi filmski rukopis".

Ona je novinare izvijestila kako će se Pulski filmski festival održavati na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset međunarodnih uradaka.

- Pula baštini nevjerojatnu kulturnu tradiciju u prekrasnom ambijentu. Sigurni smo kako će publika zasigurno prepoznati još jedno festivalsko izdanje, koje se održava u vrlo izazovnim vremenima - poručila je.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je Pulski filmski festival najvažniji događaj u gradu.

- Meni kao gradonačelniku ovo je prvi veliki događaj. Zahvaljujem organizatorima i partnerima na velikom trudu. Mi smo grad filma i ovakav je festival, koji u svom nazivu ima pridjev "pulski", znakovit jer je to naš festival, a ujedno ima karakter nacionalnoga, kao i međunarodnog, svjetskog festivala. Međutim, za nas će Festival uvijek biti pulski jer naši građani žive za taj događaj. Smatramo da je za grad to najvažniji događaj u godini jer je Pula tada na svojevrsnoj svjetskoj pozornici - poručio je Zoričić.

Ravnateljica Restović najavila je popratne programe, koji počinju u četvrtak u galeriji Srpskoga kulturnog centra izložbom "Marija Crnobori: osluškujući dah publike".

U petak će se u kinu Valli otvoriti izložba "Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori", nakon koje će se predstaviti knjiga "Vremeplov 5", posvećena glumicama rođenima na području Pule - Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli, te prikazati film Oktavijana Miletića "Barok u Hrvatskoj". Iste se večeri u Galeriji "Makina" otvara izložba "Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja". Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici "Fotokemika" u Samoboru. Pulski filmski festival traje do 24. srpnja. H
U petak će se u kinu Valli otvoriti izložba “Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠENO SNIMANJE DUGOMETRAŽNOG IGRANOG FILMA REDATELJICE VLATKE VORKAPIĆ

"Sveta obitelj" priča
je o slavonskom selu

2

ZAVRŠEN I DRUGI FILM IZ SERIJALA O PRAPOVIJESNOM VUČEDOLU

Premijera filma "Vučedolska jarebica" večeras u Vukovaru

3

REVIJA HRVATSKOG KRATKOG FILMA

Filmska RUNDA traži volontere