Novosti
TROPSKE TEMPERATURE I U BARANJI

Dunav topliji i od Jadranskog mora
Objavljeno 10. srpnja, 2021.

Tropske temperature zahvatile su i Baranju. I u radne dane na oba baranjska bazena bude više od 1000 kupača, a, sudeći prema najavama meteorologa, tijekom vikenda očekuje se rušenje rekorda. Onima koji su se željeli osvježiti, meta su bila i prirodna kupališta, među kojima i dunavska plaža u Batini, premda je Dunav tamo topliji od većeg dijela Jadranskog mora. Voda Puškaša još je i toplija. Na svu sreću, vatrogasci, bar za sada, nemaju posla više nego prijašnjih godina. ‘‘Žetva je još uvijek u tijeku, pa će zbog spaljivanja strništa za nekoliko dana sigurno biti više intervencija‘‘,kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP-a Beli Manastir.



Osim što u HEP-u ističu kako je potrošnja znatno veća, tako tvrde i iz tvrtki distributera pitke vode. "Tijekom nekoliko proteklih dana potrošnja vode porasla je za približno 30-ak posto", kaže Stjepan Levak, direktor Vodoopskrbe Darda, koja vodom opskrbljuje stanovništvo južnog dijela Baranje - općine Darda, Jagodnjak i Bilje. Visoke temperature, nastavlja Levak, ‘‘natjerale‘‘ su njihove korisnike na punjenje privatnih bazena, više tuširanja i konzumiranja vode, ali i češće zalijevanje vrtova ili travnjaka, premda veći dio stanovništva južne Baranje za zalijevanje koristi vodu iz vlastitih bunara.

Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda, koji vodu distibuira u sjeverni dio Baranje, kaže kako vodu crpe s tri vodocrpilišta, Topolje, Prosine u Kneževim Vinogradima i Livada u Belom Manastiru. Iako ne misli da bi moglo doći do problema, Rob je oprezan. "U slučaju da ne dođe do blagog zahladnjenja tijekom srpnja i nastavi se sušno razdoblje, svakako bih pozvao i zamolio naše potrošače da ne zalijevaju vrtove i travnjake, već vodu koriste isključivo za osobne potrebe", ističe. I.Getto
Možda ste propustili...

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine