Dome slatki dome
USPJEŠAN UZGOJ

Sadnja jagoda najbolja u srpnju i kolovozu
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Jagode se mogu saditi cijele godine, ali ljetna sadnja daje najbogatiji rod. Jagode posađene u srpnju i kolovozu već iduće godine mogu dati mnogo plodova. Ako se jagode sade ljeti potrebno je obilno zalijevanje, sve dok se ne prime.



Da biste uspješno uzgajali jagodu treba odabrati pogodnu parcelu i kvalitetno zemljište, sortu, kvalitetne sadnice, ispoštovati rotaciju usjeva, osigurati navodnjavanje, gnojenje i zaštitu nasada. Za sadnju odabrati rahla, rastresita zemljišta neutralne pH reakcije. Odabrati ravne terene, ne previše strme. Za svoj razvoj jagoda ne podnosi podvodna, teška, zbijena i hladna zemljišta. Za sadnju treba odabrati osunčana mjesta. Na istu parcelu mogu doći nakon za tri do pet godina. Dobre pretkulture su žitarice (ječam, zob), komorač, kadifica. Loši predusjevi su krumpir, rajčica, krastavac, patlidžan, paprika - zbog nagomilavanja štetnika u tlu. Jagoda nije veliki probirač zemljišta, ali joj najbolje odgovara ilovasto i pjeskovito zemljište bogato organskim materijama. Ne podnosi krečna, plitka, hladna i glinovita zemljišta. Najbolji su južni položaji, naročito za rane sorte jagoda. Osim zemlje i redovite dohrane, nasade jagoda treba najkasnije nakon tri godine obnoviti sadnjom novih sadnica. Nasadi jagoda mogu se obnoviti i novim sadnicama iz vrta i to razmnožavanjem vriježi. Jagoda se može uzgojiti i u teglama na balkonu. Za uzgoj nije potrebno mnogo mjesta, dok god su zadovoljeni klimatski uvjeti sadnje, prije svega obilje topline.



Uzgoj se preporuča i početnicima, s obzirom na to da je dosta lagan i jednostavan. Ne iziskuju pretjerani trud, a nagradit će vas s obilnom količinom plodova i do nekoliko godina zaredom.J.Kn.
Za uzgoj nije potrebno mnogo mjesta, dok god su zadovoljeni klimatski uvjeti sadnje, ponajprije obilje topline

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike