Zdravlje
ČAJ LJEKOVITE BILJKE PRETEČA SU LIJEKOVA

Ljeti hladi, zimi grije, umorne okrepljuje
Objavljeno 21. lipnja, 2021.
Iako su istraživanja pokazala da su najzdraviji zeleni i crni čaj, kušajte i druge vrste

Čajevi su, uz vodu, najraširenije piće, a susrećemo ih u bezbroj oblika. Čajevi su prvotno imali ulogu sredstava za liječenje.



Poznato je kako su čajevi preteče lijekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 ljekovitih biljaka i njihovoj primjeni u liječenju. Uz povijesne i iskustvene pokazatelje, vjerovanje u ljekovitost čaja potječe od njegova učinka na organizam. Ljeti hladi, zimi grije, bolesne oporavlja, umorne okrepljuje, tužne umiruje... Zdravstvene prednosti čaja dolaze od polifenola, vrste antioksidanta, i fitokemikalija. Iako su brojna istraživanja pokazala da su najzdraviji zeleni i crni čaj, nemojte odustati i od drugih vrsta. Čaj može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara. Čaj također može zaštititi od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

Sigurnije sunčanje


Čaj može pomoći u zaštiti od UV zraka. Svi znamo kako je jako važno ograničiti izloženost UV zrakama i svi smo bar jednom osjetili kako je to kada se zadobiju opekline od sunca. Dobra vijest je što čaj može pojačati djelovanje krema za sunčanje. Redovita konzumacija čaja može pomoći u ublažavanju negativnog učinka pušenja i čak može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka pluća. To ne znači da i dalje trebate pušiti, nego da prestanete i s pomoću čajeva ubrzate regeneraciju plućnog tkiva.

Zeleni čaj preporučuje se kao dodatak za jačanje imuniteta, koncentracije, izdržljivosti i motivacije, kod naglog mršavljenja i raznih infekcija, kod tegoba sa srcem i krvnim žilama, kod visokog krvnog tlaka, povišenih triglicerida i kolesterola, kod raka pluća, raka dojke i cista na jajnicima te raka crijeva, jer smanjuje rizik od nastanka raka od 25 do 50 posto. Usporava razvoj Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, leukoplakije, odličan je kod tegoba s prostatom, jetrenih bolesti, bolesti bubrega, endometrioze, PMS-a, dijabetesa, povišenog šećera u krvi, kožnih bolesti (ekcem), očnih infekcija, gripe, prehlade...

Čaj od koprive, primjerice, zbog velike količine kalija u svome sastavu djeluje diuretski i koristi se u liječenju upale mokraćnih putova te u prevenciji nastanka bubrežnog kamenca. Budući da sadržava željezo, čaj od koprive pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj olakšava opskrbu tijela kisikom i štiti od slabokrvnosti. Čaj pročišćava krv, pa je koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni. Preporučuje se kod infekcija u ustima, afti ili upale desni. Čaj od koprive potiče obnovu stanica, zato je koristan i kod istrošene hrskavice.

Čaj od kadulje zbog svog se jačeg okusa u nas koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Međutim, kadulja se ubraja u najvrjednije ljekovito bilje. Kadulja liječi većinu upala, jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike i sluznicu u ustima. Grgljanje i ispiranje usta kaduljom očuvat će vaše zube i spriječiti pojavu zadaha. Čaj od kadulje trebaju piti osobe koje se pretjerano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi. Također, kaduljin čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ako primijetite da vam neki mišić titra.

Bez aroma


Čaj od mente je čaj koji ima svako kućanstvo, najčešće zbog ugodna okusa i mirisa. No sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega. Ukratko rečeno, gotovo da nema bolesti koju menta ne liječi. Ipak, pri kupnji čaja pripazite na sastav. Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene metvice ili, ako to ne možete, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše - sastav 100 % metvica (menta, metvica, nana - sve su to nazivi za istu biljku). Osim u obliku čaja metvicu možete pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja. Djelovanje je isto ili slično.

Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u liječenju mokraćnih organa. Čaj je vrlo koristan i kod katara i grčeva mjehura te kod upale bubrega. Čaj od brusnice povoljno djeluje u osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih bolesti.



Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike