Dome slatki dome
SAVJET

Za zasaditi odličan vrt nije kasno ni u lipnju
Objavljeno 17. lipnja, 2021.
Ne oklijevajte posijati sjeme krastavaca, graha, tikve, dinje, mrkve, blitve...

Iako je točno da su biljke poput rajčice, paprike i patlidžana trebale biti zasađene do sada, mnoge će, ako ne i većina, rasti još brže iz sjemena koje se sije u rano ljeto.



Dosta često čujemo da vrtlari koriste određeni dan određenog mjeseca, a istina je zapravo da je svaka sezona drugačija i datume za sadnju ili sjetvu još je teže odrediti nego što možete pretpostaviti! Želimo naglasiti da nije kasno da zasadite odličan vrt, čak i u lipnju i srpnju.

Iako je točno da su biljke poput rajčice, paprike i patlidžana trebale biti zasađene do sada, mnoge će, ako ne i većina, rasti još brže iz sjemena koje se sije u rano ljeto kada je zemlja dobro zagrijana i vrvi od života. Bit ćete iznenađeni koliko će brzo sjeme proklijati i početi rasti. Ne oklijevajte posijati sjeme krastavaca, graha, ljetne i zimske bundeve, tikve, dinje, repe, mrkve, blitve...

Posijte miks salata na mjestu s dosta svjetla, ali zaklonjenom od jakog, toplog sunca. Biljke koje vole toplinu i sunce, bilje poput bosiljka, mažurana, vlasca, origana, majčine dušice i žalfije posijte na osunčano mjesto i vodite računa da zemlja bude uvijek vlažna. Nemojte zaboraviti posijati mirisni bosiljak u lončiće da povećate zadovoljstvo održavanja svog ljetnog povrtnjaka.

Čak i ako već imate grah, bundevu, blitvu, mrkvu, peršin i bosiljak u zemlji, i vaše biljke rastu dobro, lipanj je dobro vrijeme da posijete drugi rod, koji će biti spreman krajem ljeta, kada su prve žetve usjeva ovih biljaka gotove. U srpnju i kolovozu zasijte sjeme za jesenje usjeve, kao i sve vrste zelene salate, špinat, rotkvice, poriluk, kelj, grašak, grah, celer, ciklu, brokolu, mrkvu...

Sadnja u lipnju također vrijedi i za cvijeće. Posijte još nevena i suncokreta, dalija, petunija… - jednogodišnje cvijeće koje obično precvjeta do kraja ljeta. Na taj način ćete imati izvanredan vrt u cvatu i početkom rujna.

Lipanj i srpanj su također dobri za sjeme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje trebaju cvjetati sljedećeg proljeća. Možete posijati sjeme u zaštićenu posudu, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime, i onda će procvjetati, osiguravajući vam predivan proljetni pozdrav u vrtu sljedeće godine...

Istovremeno prorijedite gredice na kojima su biljke niknule pregusto. Ponovno uredite prazne gredice, pazite na bolesti i štetnike, suzbijajte ih pri pojavljivanju te berite dozrele plodove (jagode, mahune, grašak, špinat, salata, blitva, kupus), i začinskog bilja (peršin, celer). Oplijevite korov na gredicama. Uklonite zaperke na rajčicama i donja 2-3 lista. Biljke zagrnite da pokrenete rast korijena, gredice možete prignojiti, oplijeviti, zemlju razrahliti, malčirati i zalijevati. Plodovi skupljeni u ovom razdoblju sadrže više vitamina, sočniji su i ostaju duže svježi. Gredice koje poslije berbe ostanu prazne očistite, prekopajte i pognojite i pripremite za uzgoj idućih kultura po plodoredu. Izravno u povrtnjak, ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica posijte salatu, kinesko zelje, špinat, matovilac, blitvu, rotkvicu, ozimu salatu, kelj. Predvečer povrće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se. Začinsko i ljekovito bilje (kadulju, ružmarin, metvicu, matičnjak), režite i sušite. Radove obavljajte rano ujutro i predvečer. Skupite zrelo sjeme korijenastog povrća (cikle, mrkve, celera, korabe, peršina).

U lipnju u povrtnjaku imamo mnogo posla. Gnojimo ga za kišnih dana mineralnim gnojivom. U prazne gredice možemo sijati kasno povrće. Kod sadnje pripazite da to bude nešto dublje, jer vlaga brzo ispari s površine zemlje. Ako imate posađenu cvjetaču, u lipnju je pravodobno omotajte vanjskim listovima. Grah i mahune posijte isto sada da ih čitavog ljeta imate dovoljno svježih za juhu. Krastavce koje sada posijete prekrijte dok ne izrastu do 10 cm visine. Radi lakšeg branja, bolesti i truljenja, krastavce poduprite mrežom ili letvicama.



Jasminka Knežević
Dozrijevaju rane sorte
Počinju se brati rane sorte kupusnjača: kelj, kupus, cvjetača i koraba. Bere se mladi grašak za preradu, a vadi se i mladi krumpir. Krajem lipnja beru se rana rajčica, paprika, mahune, tikvice, vadi se luk srebrenac. Povrće koje još nije spremno za berbu njeguje se, okopava, navodnjava i štiti od bolesti i štetnika. U lipnju počinje sadnja kupusnjača za zimsku potrošnju.
Redovna prihrana i zalijevanje
Za suhih razdoblja biljke treba redovito zalijevati i prema potrebi prihranjivati, jer se pod utjecajem viših temperatura i veće lisne mase mnogo brže isušuju te im rastu potrebe za vodom i hranjivima. Usto, korov treba konstantno uklanjati. Na gredicama i u posudama zemlju valja razrahliti i prekopati, osobito nakon temeljitog zalijevanja ili kiše, kada se stvara pokorica. Potom biljke možemo i malčirati.
Košnja travnjaka, briga o živici
Biljke u cvjetnim posudama brzo iscrpe zemlju. S ukrasnih biljaka koje su ocvale (grmovi, ruže, trajnice, sezonsko cvijeće), trebamo redovito uklanjati ocvale cvjetove, osim ako od neke biljke želimo ostaviti sjeme, ili vrstu uzgajamo zbog ukrasnih plodova. Ovo je dobro vrijeme za košnju travnjaka te za šišanje, orezivanje i oblikovanje raznovrs­nih živica i grmova.
Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike