Zdravlje
ZOBENE MEKINJE

Vrlo zdrava i vrijedna namirnica
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Osim zobenih pahuljica često se u raznim receptima pojavljuju i zobene mekinje (posije) koje imaju glavnu ulogu u dijetalnoj prehrani i skidanju kilograma. Zbog svojeg sastava i djelovanja mekinje su nutritivno, ali i zdravstveno vrlo kvalitetna namirnica. S obzirom na visok udio vlakana, mekinje pozitivno utječu na probavu, zdravlje crijeva, ali i razinu kolesterola i brzinu metabolizma. Posije reguliraju probavu i dokazano povoljno utječu na sprječavanje karcinoma dojke i debelog crijeva. I jedne i druge produkt su zobi, a njihova osnovna razlika je da su mekinje samo površinski sloj zrna zobi (ljuska zobi) te su nastale njezinim mljevenjem, dok su pahuljice obrađeno cijelo zrno zobi. Mekinje (posije) manje su poznate, no jednako hranjive kao i zobene pahuljice i također se koriste u mnogim jelima. Vrlo često koriste se prilikom pripreme kruha, izrade muffina ili palačinki. Zobene mekinje imaju malu kalorijsku vrijednost pa se zato često koriste u dijetalnoj prehrani, a izuzetno su bogate vlaknima i povoljno utječu na normalnu probavu.



Zobene pahuljice ne morate kuhati. Dovoljno je da ih namočite u mlijeku, jogurtu, vodi i ostavite da malo stoje, zatim dodate voće, zasladite po želji, dodate cimet, sjemenke ili orašaste plodove. Kombinacija je bezbroj, a dobit ćete ukusan i zdrav obrok. Slično je i s posijama. Lako ih je ubaciti u brojna jela - od baze za popečke do kaše. Pahuljice su veće i čvršće, dok su mekinje sitnije i kremastije. Da bi obrok bio ukusniji, i jednima i drugima dodajte voće, zasladite medom, možete dodati cimet i zaliti ih mlijekom ili nekim biljnim napitkom. J.Kn.



Zobene mekinje imaju malu kalorijsku vrijednost pa se zato često koriste u dijetalnoj prehrani
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike