Novosti
U VELIKOJ AKCIJI USKOKA UHIĆENI SU OSJEČKI SUCI KRUŠLIN, VEKIĆ I KVESIĆ TE PODUZETNIK TADIĆ

Vrban: Ovo je težak dan
za Županijski sud Osijek
i hrvatsko pravosuđe
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Nakon ovih uhićenja, očito je kako postoji sistemska pogreška u radu Županijskog suda u Osijeku

Vezani članci

PORUČIO IZ BIH

Mamić: Očekujem oprosnicu

MINISTAR PRAVOSUĐA I UPRAVE O UHIĆENJIMA SUDACA

Malenica: Nedodirljivih nema, svatko tko je pocinio nedjela treba i odgovarati

OD TULUMARENJA DO PROKAZIVANJA

Kronologija odnosa Zdravka Mamića i osječkih sudaca

Tri osječka suca osječkog Županijskog suda, Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić te osječki poduzetnik Drago Tadić, uhićeni su jučer u Osijeku te prepraćeni na ispitivanje u zagrebački Uskok, nakon optužbi Zdravka Mamića za korupciju. Noć su svi proveli u policijskom pritvoru, a danas u jutarnjim satima trebao bi biti ispitan Zvonko Vekić. Nakon što i posljednji uhićeni bude ispitan Uskok bi trebao pokrenuti istragu, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučit će hoće li uhićeni ići u istražni zatvor.



Suce Uskok sumnjiči za kazneno djelo protiv službene dužnosti, a Dragu Tadića, prema dostupnim informacijama, zajedno sa Zoranom Mamićem sumnjiči se da su posredovali u davanju mita. Tužitelji sumnjaju da su suci uzeli oko 500.000 eura mita, što u novcu što u darovima i putovanjima. Zdravko Mamić teške optužbe iznio je na konferenciji za novinare u BiH, nakon što je u ožujku pravomoćno osuđen za izvlačenje 116 milijuna kuna iz NK Dinamo.

Šok za sve rade na Županijskom sudu u Osijeku

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, kratko je prokomentirao uhićenja trojice sudaca.


- Nemam komentara što se tiče razloga pretraga i uhićenja, jer ja nisam stranka u postupku. To je posao Uskoka. Međutim, ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku i težak dan za hrvatsko pravosuđe. Da budu uhićena trojica sudaca, naravno da to predstavlja i veliko iznenađenje i da je to šok za sve nas koji radimo ovdje na Županijskom sudu u Osijeku, kao i za sve kolege suce koji su vrijedno i pošteno godinama radili svoj sudački posao - rekao je jučer Zvonko Vrban.


Ni ranije nije želio komentirati niti spekulirati o tome što će se sa sucima Darkom Krušlinom, Zvonkom Vekićem i Antom Kvesićem događati. "Ovo je nezgodna i neugodna situacija, ali i iz nje ćemo izići. O primanju i davanju novca sucima ne mogu suditi. Neka druga tijela trebaju utvrđivati je li istina što je Mamić rekao o sucima. Mi ovdje ne govorimo o primanju i davanju mita, nego o nedopuštenom ponašanju sudaca koji su povrijedili etički kodeks, jer smatram da se suci ne smiju družiti s osobama protiv kojih vode kazneni postupak", rekao je predsjednik suda Vrban, nakon što je počeo disciplinski postupak protiv sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića pred Državnim sudbenim vijećem.

Na novinarsko pitanje Nove TV smatra li se odgovornim za aktualne događaje na sudu, Vrban je odgovorio negativno.


Odluka DSV-a


Sudac Darko Krušlin bio je predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora, sudac Zvonko Vekić bio je član optužnoga vijeća u drugom postupku protiv Zdravka Mamića, a sudac Ante Kvesić bio je predsjednik optužnoga vijeća u drugom postupku protiv Zdravka Mamića. Sva tri suca još su se ranije očitovala da se ne osjećaju krivima za optužbe da su primali mito.

Pretrage domova sudaca počele su jučer rano ujutro. Prvi je uhićen sudac Ante Kvesić, oko 9 sati. Oko 9.50 iz kuće suca Darka Krušlina izišli su istražitelji, a potom je i on sam ušao u policijski kombi. Dvojica policajaca sjela su u njegov osobni automobil i odvezla ga. Oko 10.45 priveden je i sudac Zvonko Vekić, koji je bio u zgradi svoje prijateljice Nataše, žene koju je Zdravko Mamić spominjao, navodeći da se sa sucem sastajao u njezinu stanu te da im je platio put u Dubai. Prije no što je priveden sudac Vekić je u pratnji policajaca otišao iz stana do garaže. Ondje su proveli kraće vrijeme, a potom se vratili u stan. Do 17 sati već su sva četvorica bila prevezena u Zagreb.

Ništa od toga ne bi bilo moguće da Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na nejavnoj sjednici nije donijelo odluku kojom je odobreno uhićivanje, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv trojice osječkih sudaca, odnosno odluku o skidanju njihova imuniteta. S obzirom na to da se stegovni postupak pred istim Vijećem može voditi jedino u nazočnosti sudaca protiv kojih se postupak vodi, današnje ročište neće se održati dok se za to ne steknu uvjeti. Podsjetimo, na prvom ročištu pred Državnim sudbenim vijećem suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić našli su se prošloga mjeseca, a danas su trebali iznijeti svoju obranu. Njih dvojica su suspendirani i već duže vrijeme ne rade, no sudac Ante Kvesić radio je normalno dok mu DSV nije skinuo imunitet.

Poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo rekao je za Glas Slavonije kako je sada krajnji trenutak da oni koji odlučuju o pravosuđu shvate da situacija nije dobra, i treba pod hitno napraviti nešto za "pospremanje pravosuđa".

- Do sada su predsjednik i članovi Vrhovnog suda govorili kako je situacija u pravosuđu dobra, a da je percepcija javnosti pogrešna, no ova uhićenja pokazuju da situacija u pravosuđu nije dobra te da nešto moramo napraviti. Hoće li se nešto promijeniti u budućnosti, ili će se o ovom slučaj pisati tjedan-dva i potom sve zaboraviti, vidjet ćemo - rekao nam je Nobilo. Dodaje, ako suci budu proglašeni krivima, očekuje ih poduža zatvorska kazna koja bi mogla trajati i do deset godina, no za one koje su već osudili cijela ova afera neće promijeniti ništa.


Dodatno osiguranje


- Svi osuđeni moraju dokazati da je došlo do povrede prava i da su nepravomoćno osuđeni. Za one koje su uhićeni suci osudili ništa se neće promijeniti, jer su legalno osuđeni na temelju dokaza i njihov predmet prošao je kontrolu žalbenog suda. Što se tiče predmeta u kojem je pravomoćno osuđen Zdravko Mamić, tu je još otvorena situacija, još ne znamo koje će se činjenice pokazati u ovom postupku - zaključuje Ante Nobilo.

Inače, suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić iza sebe imaju dug sudački staž i poslali su u zatvor mnogo ljudi, pa smo upitali odvjetnika kako bi to izgledalo ako završe s njima iza rešetaka.

- Ako suci budu završili u zatvoru, tu će se sigurno paziti da ne dolaze u kontakt s ljudima koji bi im mogli nauditi, ili bi im se htjeli osvetiti. Obično suci, političari i policajci u zatvorima imaju dodatne mjere osiguranja da im se nešto ne dogodi, no u osnovi su u zatvoru sa svima drugima - kaže Ante Nobilo.

Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kaže kako Uskok želi dovesti Mamića u Hrvatsku, jer će, kako kaže, i on biti obuhvaćen novim kaznenim postupkom. Smatra da će vlastima u BiH biti teško odbiti predaju Mamića.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da su uhićenja osječkih sudaca "sistemski poremećaj". "Ako su uhitili tri suca, to je mreža. Naravno da je sve funkcioniralo po špagi, dok stvari nisu postale javne, i onda je reagirao dobri i simpatični medo - Uskok", komentirao je Milanović.


Sandra Lacić

Zvonko Vrban

SUD ĆE FUNKCIONIRATI

Zvonko Vrban za N1 naveo je kako će osječki Županijski sud funkcionirati i bez uhićenih sudaca. "Ovaj sud, osim ove trojice sudaca, ima 31 suca. Odluke uvijek kontrolira netko drugi, nikad nisu završile donošenjem odluka ovih sudaca, ovaj sud slovio je kao dobar i efikasan sud. Mi smo dio društvene stvarnosti i nije bilo za očekivati da se stvari ne mogu događati. Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo", rekao je Zvonko Vrban.

Damir Kontrec predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

PRILIKA ZA IZMJENU PERCEPCIJE SUDSTVA

Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, potvrdio nam je da ovaj događaj sasvim sigurno neće dobro utjecati na precepciju javnosti što se tiče cjelokupnog pravosudnog sustava. - Ovo je još jedan događaj koji negativno može utjecati na percepciju javnosti u odnosu na hrvatsko pravosuđe, ali s druge strane, ako se utvrdi da je sve istina za što se uhićeni sumnjiče, to je način da se iz sustava maknu oni koji tu ne smiju biti. U svakom slučaju nitko nije nedodirljiv, svi odgovaraju za svoje postupke, pa tako i suci - rekao nam je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i ustvrdio kako je za sudačku udrugu, na čijem je čelu, bitno da se utvrdi istina i najstrože kazne kriminalne radnje, ako ih je netko počinio.

Ante Nobilo odvjetnik

MAMIĆEVO IZRUČENJE

Ako suci budu proglašeni krivima očekuje ih poduža zatvorska kazna, koja bi mogla trajati i do deset godina, no za one koje su već osudili cijela ova afera neće promijeniti ništa, jer su legalno osuđeni na temelju dokaza i njihov predmet prošao je kontrolu žalbenog suda.

Odvjetnik Ante Nobilo kaže da, iako zasad Uskok ne spominje Zdravka Mamića, realno je očekivati da se istraga proširi, jer je on taj koji je mito dao, a onda bi mogao završiti u Hrvatskoj iz koje je pobjegao. "Za kazneno djelo mita može biti izručen Hrvatskoj, jer se radi o kaznenom djelu iz kataloga iz ugovora o izručenju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, no može se izručiti za točno određeni predmet, i samo u tom predmetu mu se može suditi i donijeti presuda. U tom slučaju vrlo je realno da mu se ne odredi pritvor, jer je on sve priznao. Eventualno bi mu se možda mogao odrediti pritvor zbog opasnosti od bijega", kaže odvjetnik Anto Nobilo.

Možda ste propustili...