Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA I UPRAVE O UHIĆENJIMA SUDACA

Malenica: Nedodirljivih nema, svatko tko je pocinio nedjela treba i odgovarati
Objavljeno 9. lipnja, 2021.

Vezani članci

RANOJUTARNJA POLICIJSKA AKCIJA PO NALOGU USKOKA

Uhićeni osječki suci Krušlin, Vekić i Kvesić

U VELIKOJ AKCIJI USKOKA UHIĆENI SU OSJEČKI SUCI KRUŠLIN, VEKIĆ I KVESIĆ TE PODUZETNIK TADIĆ

Vrban: Ovo je težak dan za Županijski sud Osijek i hrvatsko pravosuđe

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nakon uhićenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prozvao za korupciju, održao je konferenciju za novinare, s koje je poručio kako nema nedodirljivih.



- Dogodila su se uhićenja koja su rezultat izvida koje je Uskok poduzimao sve ovo vrijeme. Zapravo se pokazuje da je Uskok radio svoj posao, iako je bio kritiziran. U Hrvatskoj ima 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika, i uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe. Međutim, ovo dokazuje da nema nedodirljivih, da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini. Ono što mogu istaknuti, a na čemu Ministarstvo pravosuđa i uprave radi proteklih nekoliko mjeseci, jest Antikorupcijski paket. U suradnji sa Sigurnosnom obavještajnom agencijom (SOA) mijenjat ćemo zakon o sigurnosnim provjerama na način da se uvedu sigurnosne provjere za suce koje bi bile svakih pet godina, a ako postoji potreba, i prije isteka od pet godina. Do sada su se suci provjeravali samo prilikom imenovanja - rekao je ministar Ivan Malenica.

Upitan postoje li nakon uhićenja sudaca uvjeti za traženje izručenja braće Zdravka i Zorana Mamića, Malenica je ponovio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH za izručenje Zorana Mamića te podsjetio da je prošlog utorka u Sarajevu održan sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine tijekom kojeg se, nevezano uz ovaj slučaj, raspravljalo o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni.

- Tom smo prilikom dogovorili da manjkavosti u sporazumu pokušamo riješiti donošenjem novog sporazuma tako da ćemo mi s naše strane pokrenuti proceduru i pred Vladom RH da se krene u izmjene toga sporazuma, jer postoje određene manjkavosti u praksi. Stoga ćemo reagirati. Nemamo rokove, ali vjerujemo da ćemo u što kraćem roku pokrenuti ovu proceduru pred Vladom RH i u međudržavnoj radnoj skupini iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum - kazao je ministar Malenica.

Na upit čini li mu se situacija apsurdnom, s obzirom na to da je SDP u srijedu u Saboru poručio da je Zdravko Mamić reformator hrvatskog pravosuđa, Malenica je odgovorio da je stav SDP-a populistički.

- SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što je ostalo u sjećanju kao promjena u pravosuđu. Kroz sve one reforme koje smo predvidjeli u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka dogodit će se pozitivne promjene u pravosuđu, od ažurnijeg rada sudaca do najavljenih sigurnosnih provjera sudaca koje će ići prema tome da se poveća povjerenje građana u pravosuđe - ocijenio je ministar, i istaknuo kako većina od 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika u Republici Hrvatskoj savjesno i odgovorno radi svoj posao.

- Nama je cilj da eliminiramo iz sustava sve one koji ne rade svoj posao. U interesu nam je da se pravda može dosegnuti u hrvatskom pravosuđu. Zdravko Mamić nije reformator hrvatskog pravosuđa - zaključio je ministar Ivan Malenica, nadodajući da reformu provodi nadležno ministarstvo te da će o reviziji rada uhićenih sudaca odlučiti nadležna tijela. S. Lacić

BEZ NEPRAVILNOSTI
Upitan za rezultate nedavne inspekcije na osječkom Županijskom sudu, ministar pravosuđa i uprave odgovorio je da inspekcija nije ulazila u pojedinačne predmete, jer to nije u ovlasti pravosudne inspekcije koja samo utvrđuje rad sudske uprave te da nisu utvrđene nepravilnosti.
Najčitanije iz rubrike