Novosti
OD TULUMARENJA DO PROKAZIVANJA

Kronologija odnosa Zdravka Mamića i osječkih sudaca
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Jučerašnja uhićenja svjedoče da Mamićeve riječi nisu bile samo prazna priča

Vezani članci

U VELIKOJ AKCIJI USKOKA UHIĆENI SU OSJEČKI SUCI KRUŠLIN, VEKIĆ I KVESIĆ TE PODUZETNIK TADIĆ

Vrban: Ovo je težak dan za Županijski sud Osijek i hrvatsko pravosuđe

Da će biti uhićenja među osječkim sucima, dalo se pretpostaviti već nakon što je Zdravko Mamić u listopadu prošle godine dostavio USB stick s optužbama na račun pojedinih sudaca. Ustvrdio je da ima sve dokaze "protiv tih lopova i kriminalaca, te da ima još i drugih". Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu i kaznu od šest i pol godina zatvora, 16. ožujka na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana nazvao je "kriminalcem, koji će kad-tad biti smijenjen".



Podsjetimo, zbog svega je Državno sudbeno vijeće protiv Krušlina i Vekića, na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda, pokrenulo stegovni postupak. Krajem ožujka suspendirani su do okončanja postupka, a DSV je odbio prijedlog Mamićeve obrane da on u tome bude zainteresirana stranka. Među onima koje je Mamić optužio za uzimanje mita je i sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio na čelu sudskog vijeća koje je Mamića osudilo – Krušlin, te član optužnog vijeća u drugom postupku – Vekić. Ante Kvesić je pak u drugom postupku bio član optužnog vijeća. Za primanje mita optužio je i suca Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nediljka Bobana.

Pola milijuna eura


Zdravka Mamića su o njegovim optužbama na sticku i konferenciji za novinare, između ostaloga i na račun sudaca, u svibnju ispitivali i u kantonalnom tužiteljstvu u Livnu. "Hoćemo li podržavati ljude koji su se ubijali u hrani i alkoholu svaki dan, a jedan od njih zove se Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku, koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom? Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao više od 500 tisuća eura, za što imam dokaze, što je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku", ustvrdio je Mamić. Prema njegovim riječima, jedna od tih uplata bila je kako bi suci kao članovi izvanraspravnog vijeća odlučili da se Zdravku Mamiću vrati jamstvo od milijun eura, koje je Uskok bio blokirao. Sva tri suca negiraju da su primila novac.

U svom iskazu koji je u listopadu poslao Uskoku Mamić je kazao da mu je 24. srpnja 2017. na Maksimiru, prije nego što mu je počelo prvo suđenje, nakon završetka utakmice Hrvatske i Ukrajine, došao djelatnik osiguranja i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku (danas bivši, nap. a.) Ljubo Pribić želi doći do njega. "Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku", ustvrdio je, dodavši da ga je Pribić upoznao sa sucima Krušlinom i Vekićem.

Vratio mu sat


- Mi smo se u toj loži izubijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu sat marke Audemars Piguet skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina, koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Postoje svjedoci. Radi se o satu od 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete - kako sam mu dao sat, a sad mašem njim. Kad sam poslije došao na sud, Pribić me potražio u panici i rekao da je Krušlin poručio da ima drugih načina da se zahvalim i vratio sat, jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata - tvrdio je Mamić, dodajući da im je organizirao ljetovanja u Pirovcu i Rovinju. Prizor vraćanja sata navodno je vidio i Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka, koji je zastupao optužnicu.

Već je tada ocijenjeno da u tom iskazu postoje i određeni problemi s datumima. Prema tvrdnji suca Krušlina, on se s Mamićem prvi put susreo dok se još nije znalo tko će voditi postupak zbog izvlačenja novca iz Dinama - dok je još trajalo optužno vijeće, prije kraja studenoga 2016., kada je potvrđena prva optužnica protiv Zdravka Mamića. On priznaje da je bio na toj utakmici, čak i u tzv. Plavom salonu - stadionskoj VIP loži. "Popilo se", priznaje sudac, koji tvrdi da je već na povratku u Osijek, "kada je postao svjestan da mu je Mamićev sat na ruci, odlučio vratiti taj nedopušteni dar". Ističe da ga je još tijekom vožnje predao Škoriću i zamolio ga da ga vrati Mamiću, što je i učinjeno.

Tulumarili s Mamićem


Javnosti su bili zanimljivi i detalji događaja za koji Mamić tvrdi da se zbio u vikendici Željka Dolačkog, bivšeg policijskog šefa koji sada služi kaznu zbog krađe novca i zlata iz službenog sefa. Tamo je, prema Mamićevoj verziji, 27. prosinca 2017. bilo slavlje godišnjice braka njegova odvjetnika Veljka Miljevića i supruge. Rekao je da su tamo, navodno, nepozvani došli Zvonko Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, Drago Tadić i vozač koji ih je vozio. "Došli su nepozvani, pjevali s nama, plesali s mojom ženom, ljubili se s njom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom... Skoro sam ga prebio jer sam ga pitao kako može sudjelovati u mom progonu. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj i zato je tu", kaže Mamić, dodajući da je Krušlin rekao i kako se boji da će ga morati osuditi iako ne vjeruje da je kriv. Mamića je to, kako je sam rekao, toliko razbjesnilo da je umalo došlo do fizičkog obračuna. "Rekao sam mu: ‘Zločinče, kako te nije sram da mi to u lice govoriš! Čime ćeš me osuditi!?‘ Uhvatio sam ga za prsa pa su me sudac Vekić i ostali gosti skidali s njega", kazao je Mamić.

Da je bio u vikendici u Buševcu, potvrdio je i Krušlin, ali se nije mogao sjetiti datuma, no znao je da su to bili blagdanski dani. Rekao je da se odazvao Miljevićevu pozivu jer je bio uvjeren da je riječ o božićnom domjenku njegova ureda. "Nisam uopće znao da će tamo biti i Mamić", dodao je, ustvrdivši da sporne komunikacije nije bilo. Navodno je pregledao i videozapise s kojim ih povezuje Mamić, no tvrdi da ih on nije snimao niti je tamo bio, niti zna išta o tome. U Mamićevoj verziji suci su mu nakon izricanja prvostupanjske presude slali snimke na kojima se vidi da režu tortu i pjevaju Mamićevu omiljenu pjesmu "Ne može nam nitko ništa".

Svemu treba dodati da je preko društvenih mreža osuđeni Zdravko Mamić također pozvao suce koje je spominjao i prozivao za korupciju da podnesu ostavke jer je "došlo vrijeme za reformu pravosuđa". A iz svega što se u srijedu dogodilo u Osijeku proizlazi da njegove riječi ovaj put ipak nisu bile samo mlaćenje prazne slame, nego svjedoče i o dijelu onoga u što se hrvatsko pravosuđe pretvorilo kao nedodirljiv "faktor moći" u desetljećima nakon stvaranja hrvatske države.

Igor Bošnjak/H

Zdravko Mamić bjegunac od pravosuđa RH

Mi smo se u toj loži izubijali od alkohola, družili se satima. Sat marke Audemars Piguet skinuo sam s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina, koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Radi se o satu od 20 i nekoliko tisuća eura

"VEKIĆA SAM VODIO SEDAM DANA U DUBAI"
Mamić tvrdi kako ga je Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku kada je za to mjesto bio objavljen natječaj. “Čovjek je sa svojom prijateljicom i njezinom kćeri 2017. proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu”, rekao je Mamić, a poslije objavio i dokumente za koje je tvrdio da su računi za avionske karte za Dubai, koje je platio. Rekao je i da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, ali ga je davao Vekiću, koji je tvrdio da je novac dijelom namijenjen Krušlinu. Ističe da je Vekić nekoliko puta bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se jednom sastao s Kvesićem te “dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica”. Mamić tvrdi da su suci dolazili na utakmice Dinama i Hrvatske te kako su “najmanje 10 - 15 puta” bili njegovi gosti u svečanoj loži Dinama, a neke je slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool.
Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama