Sport
BSK ZAUZEO TREĆE MJESTO U PRVENSTVU DRUGE HNL

Sezona za pamćenje, nikad bolja u 86-godišnjoj povijesti
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Marko Dabro s rekordnih 30 pogodaka bio je prvi strijelac drugoligaškog natjecanja

Ispuštena dva boda u posljednjim sekundama gostovanja kod Opatije bjelobrdski su BSK koštala stepenicu spuštanja u konačnom redoslijedu jedinstvenih hrvatskih nogometnih drugoligaša! Plasman, međutim, na treće mjesto nije pokvario ukupni dojam u trećoj, po mnogočemu povijesnoj, sezoni participiranja na toj natjecateljskoj razini, u kojoj su štićenici trenera Tomislava Steinbrücknera, između ostaloga, u dva navrata kompletnu konkurenciju gledali s vrha.

Dabro ispred svih


Na toj poziciji imaju Marka Dabru u redoslijedu strijelaca, koji je pogotkom na riječkoj Kantridi došao do rekordnog skora od 30 postignutih, odnosno neznatno manje od prosječno jednog po utakmici. Tako se klub iz sela s krajnjeg istoka Hrvatske i s približno 2000 stanovnika etablirao na državnoj nogometnoj mapi nakon što se veliku većinu u 86 godina postojanja nadmetao u (naj)nižim ligama. Nastavljajući uspon koji nije meteorski jer se, ipak, išlo korak po korak, a što jamči stabilnost, primarno zahvaljujući dugogodišnjem predsjedniku Jovi Vukoviću, koji je bjelobrdski nogomet doveo u slavonsko-baranjski vrh. Postavivši temelje i za elitni iskorak, za što su prošloga ljeta stvorene infrastrukturne pretpostavke, koje omogućavaju reprezentativna sučeljavanja na zdanju u Bijelom Brdu. Na mjesto dotadašnjeg nepogodnog glavnog postavljen je umjetni travnjak posljednje generacije, oko kojeg su natkrivene tribine s 1200 mjesta za sjedenje s reflektorima na krovu, a instaliran je i novi elektronski semafor, kao i moderne kabine za pričuvne igrače...Najvažnija je, zapravo, kadrovska komponenta, koja, uz vodstvo kluba i trenera s prvoligaškim iskustvom, podrazumijeva kvalitetan igrački kadar, koji nikad jači nije stanovao u svlačionici. Desetak s profesionalnim iskustvom, pa i međunarodnoga predznaka, uz više nadolazećih u tome smjeru uspostavili su kemiju koja je u kombinaciji s radom iznjedrila rezultat za pamćenje, postavivši istodobno visoko letvicu prema kojoj će se mjeriti buduća ostvarenja. U tome kontekstu treba istaknuti da su u premijernoj drugoligaškoj sezoni nogometaši zaobilazili Bijelo Brdo, a sada se nude sa svih strana, uključujući i inozemne, odnosno prekomorske zemlje iz kojih tandem nosi "žuto-plavi" dres i postao je zanimljiv lukrativnijim sredinama. Stoga se u klupskim prostorijama očekuje pojačani ljetni promet, jer će, nedvojbeno, biti više dvosmjernih transfera, koje je već najavio prvi ligaški topnik preselivši se u Zagreb, u redove prvoligaša Lokomotive.

U proljeće još bolji



- Iako se dojmovi još sliježu, nedvojbeno je da smo u netom okončanom prvenstvu načinili golem posao, na kojem nam mnogi čestitaju, a posebice je to drago čuti od neposredne konkurencije. Nema druge formule osim rada, a čega kod nas sigurno nije nedostajalo, ali i kvalitetnog te ponajprije karakternog igračkog kadra koji je to prihvaćao i na terenu pretočio u povijesni klupski doseg. Za što je čelništvo stvorilo uvjete, jer bez toga BSK sigurno ne bi mogao biti ovo u što je izrastao. Dižući se kako je sezona odmicala, o čemu zorno svjedoči statistika. Jesenas smo osvojili 25 bodova, a u proljetnom nastavku 30, primarno zahvaljujući devet pobjeda, nakon što smo u prvom dijelu sezone čak deset puta remizirali, pri tomu višekratno nes(p)retno ostajući bez punog uspjeha. Konačni je dojmljiv, ipak, ostvaren, a koji je i posljedica podizanja igrača, od kojih je nekolicina sada puno bolja nego prije godinu dana. Na radost i ponos stručnog stožera, koji najbolje zna kako smo svakodnevno radili i kroz smo što prolazili. Rezultat je onaj koji to valorizira, a kako je protekli doista bio sjajan, tada je stvorena dodatna obveza zadržati tu razinu - ukratko je Steinbrückner elaborirao proteklu sezonu, nakon koje je uzeo predah od samo nekoliko dana jer se treba početi pripremati za sljedeću. Primarno u ekipiranju igračkog kadra, jer je izvjesno da će u sljedećem svlačionica bitno drukčije izgledati nego u proteklom natjecateljskom ciklusu.

Dražen Lekšan

Standings provided by SofaScore LiveScore


PRIJELAZNI ROK ĆE BITI VRLO ZANIMLJIV
Bjelobrđani su trenutno na odmoru, a u sljedeću sezonu ući će u izmijenjenom sastavu u odnosu prema onome koji je prošlo drugoligaško nadmetanje završio kao treća momčad. - Očekivano je i logično bilo da prvi ligaški strijelac Dabro načini iskorak u karijeri, a čini se da će njegovim putem još nekolicina nogometaša. Zanimanje za njih pokazatelj je sjajnih prethodnih dostignuća i svima koji mogu nabolje nećemo to uskratiti, nego ćemo im zaželjeti sreću. Trebat će i nama odgovarajuće ih nadomjestiti, kako kvalitetom tako i karakteristikama koje neće narušiti odličnu atmosferu u svlačionici. Znamo da to više ne može biti posve isto, ali ćemo nastojati ostati na tragu koji je BSK promovirao u poželjno odredište. Zbog čega mnogi i ne žele otići ako ponuda doista ne bude ona koja se ne može odbiti. Zato očekujemo zanimljiv i intenzivan predstojeći prijelazni rok te definiranje igračkog kadra do 1. srpnja, za kada sam planirao početak priprema za sljedeće prvenstvo, koje će biti zahtjevnije jer će se liga dodatno smanjiti, za još četiri sudionika - mislima na budućnost bjelobrdski je strateg Steinbrückner komentirao ugodnu sadašnjost.
STRUČNI I IGRAČKI KADAR
Šef stručnog stožera bio je Tomislav Steinbrückner, Denis Krstanović obnašao je funkciju sportskog direktora, pomoćni treneri su bili Damir Horvat i Aleksandar Borojević, a Tomislav Zrno bio je zadužen za kondicijsku pripremu igrača, o čijem su se zdravlju skrbili liječnik, dr. Branko Vakanjac i fizioterapeut Davor Nemet. Protekle sezone žuto-plavi dres BSK-a nosili su sljedeći igrači: Ilija Đilas, Josip Ezgeta, Tomislav Malenica, Nikola Ilinčić (vratari), Vedran Dalić, Patrik Periša, Karlo Majtanić, Dino Gavrić, Bojan Gvozdenović, Bruno Župan, Ivan i Luka Mihaljević, Matija Mišić, Roman Mory Gbane, Josip Čikvar, Marko Dabro, Hrvoje Ilić, Nansel Selbol, Ivan Aleksić, Stipe Vrdoljak, Mate Bajić, Dragan Gagulić, Filip Dizdar, Dino Vuksan, Nebojša Popović, Miran Horvat, Aleksandar Mitrović, Petar Raguž, Ivan Lozić i Valentin Alvarez.
Možda ste propustili...

VELIKA PREDNOST U BORBI ZA PRVAKA

Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4

PROLONGIRANA ODLUKA O POBJEDNIKU I PREMIJERLIGAŠU

Brokeri uzvratili istom mjerom, u utorak majstorica na Kozali

EUROPSKO PRVENSTVO 1972. U BELGIJI

Nezaustavljivi Gerd Müller i njegovi Zapadni Nijemci

Najčitanije iz rubrike