Regija
NEPOZNATI VLASNIK OSUDIO GA JE NA OKRUTNU SMRT

Spasili psa ostavljenog na nerazminiranom području
Objavljeno 21. svibnja, 2021.
Volonteri su čamcem došli do baranjske obale, gdje su pronašli izmučenog psa

BELIŠĆE - Neobična i vrlo opasna akcija jučer prijepodne izvedena je na području Baranje u neposrednoj blizini rijeke Drave kod Belišća, kada je napušteni pas spašen iz minski sumnjivog područja. U akciji su sudjelovali belišćanski volonteri koji se brinu o napuštenim životinjama, članovi HGSS-a, Kajak-kluba Belišća te Grada Belišća, a kasnije su im se u prihvaćanju životinje pridružili i zaposlenici Veterinarske stanice Vetam iz Belog Manastira.

 

Sve je počelo u srijedu poslijepodne kada je belišćanski komunalni redar Marko Anić primio telefonski poziv Bistrinčanke koja mu je dojavila da je njezin zet prilikom pecanja na Staroj Dravi čuo lavež psa s druge obale. "Nije specificirala lokaciju gdje bi to moglo biti, pa smo istraživanjem došli do zaključka da bi to otprilike bilo na lokaciji preko čeke na početku Stare Drave. U konzultaciji s volonterkama iz Belišća koje se brinu o napuštenim životinjama već u poslijepodnevnim satima krenuli smo i sami se uvjeriti u tu priču, a na toj lokaciji i nekolicina ribiča nam je potvrdila da su s druge strane Drave čuli lavež psa. Tada smo odlučili da hitno moramo prići spašavanju ugrožene životinje. No golemi problem bilo je to što se približavala večer i što se životinja nalazila na prostoru koji nije razminiran, pa smo bili prisiljeni pričekati jutro i dnevno svjetlo", ispričao nam je komunalni redar Marko.

Jedna od volonterki, Rene Matajčić, već je u večernjim satima na društvenim mrežama podijelila ovu priču i zatražila dodatnu pomoć jer do životinje se s druge strane Stare Drave moglo jedino s pomoću čamca. U pomoć su im u međuvremenu priskočili članovi HGSS-a i Kajak-kluba Belišće, Tomislav Radović i Ivan Brenc, a svoj čamac ustupila im je Belišćanka Marija Konstantinović, pa je akcija krenula već ujutro u 8 sati. Na obali Stare Drave ekipi se jučer ujutro pridružio i komunalni redar Marko Anić, volonterke Danijela Šuštar i Danijela Prelčec te fotograf Tin Lacković i akcija je krenula. No kada su ujutro stigli, lavež psa više se nije čuo…

S Danijelom Prelčec u čamcu, Tomislav Radović preveslao je 300-tinjak metara kako bi došao do druge obale gdje je iznenada iz šume pas iskočio pred njih. Gladan, izmučen, mokar i nogu otečenih od vode u kojoj je dugo stajao, mješanac staforda i terijera star oko godinu dana brzo je prišao svojim spasiocima koji su mu kao mamac ponudili hranu te ga smjestili u čamac i po kiši, jakom vjetru i vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama prevezli se na drugu stranu, sretni što se priča brzo završila a da nisu morali tražiti životinju i kretati se po minski sumnjivom području.

"Nismo dugo čekali, već smo spašenog psa, prema dogovoru, odmah smjestili u automobil i odvezli u Veterinarsku stanicu Vetam u Beli Manastir, čiji su ga veterinari preuzeli i pregledali. Riječ je o životinji staroj oko godinu dana koja nije čipirana. Bio je pun krpelja i izgrizen najvjerojatnije od drugog psa, a na njemu su bili uočljivi i tragovi vezivanja. Veterinari su ga privremeno zbrinuli kod njih, a mi smo već preko društvenih mreža počeli tražiti udomitelje za njega", kazala nam je Rene Matajčić nakon dvosatne akcije spašavanja, čiji su sudionici zgroženi neshvatljivo okrutnim činom vlasnika jadne životinje koji ju je želio osuditi na krajnje nehumanu i okrutnu smrt među minama i divljim životinjama.
Lidija Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike