Mozaik
68. ZAGREBAČKI FESTIVAL

Pobijedio Matija Cvek sa
svojom pjesmom “Ptice”
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Radijski su urednici nagradili “Volim kako se smiješ” Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda

Matija Cvek pobjednik je 68. Zagrebačkog festivala! Emotivnom izvedbom pjesme "Ptice", za koju je, u suradnji s Alanom Dovićem, napisao tekst i glazbu, Cvek je gotovo jednoglasno osvojio simpatije stručnog žirija te premoćno odnio pobjedu.

Nastupili su: Aleksandar Ljiljak, Antonia Dora, Bang Bang, Boris Rogoznica, Colonia, Ivan Ive Županović, KUKU$, Matija Cvek, Mia Negovetić i Edi Abazi, Miki Solus, Nela, Neno Belan, Nikolina Tomljanović & Belfast Food, Robert Čolina, Stjepan Jimmy Stanić, Stjepan Lach, Tadej, Tedi Grubica, Vjeko, Vjekoslav Banovčić, Vladimir Kočiš Zec i z++. Ovogodišnji žiri Zagrebačkog festivala činili su Uršula Tolj, Željko Bebek, Ivan Dečak, Zvjezdan Jurcola te umjetnički direktor festivala, Branimir Mihaljević. Oni su svojim ocjenama na drugo mjesto smjestili Nenu Belana i njegov reggae singl "Teško je", a treće mjesto pripalo je pjesmi "Nema pravila" mlade trap senzacije KUKU$.

- Presretan sam! Iza mene je bio sjajan bend, fenomenalna produkcija, sve skupa odlične pjesme i izvođači. Ova nagrada me motivira i inspirira, a i moram priznati da me malo umirila u ovom trenutku moje karijere. Doista sam prezadovoljan i zovem sve na cugu! - izjavio je vidljivo uzbuđeni Cvek.


Radijski urednici okupljeni u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika za najbolju pjesmu odabrali su duet Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda, "Volim kako se smiješ", a statuom za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg izdanja festivala nagrađen je Marko Kutlić. Ove godine direkcija festivala iz Hrvatskog društva skladatelja odlučila je predstaviti novu nagradu za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu, a njezin je prvi laureat skladatelj, producent i aranžer, Alfi Kabiljo. Kao autor, Kabiljo je na festivalu debitirao prije točno 60 godina, a od tada je na festivalu sudjelovao čak 33 puta s brojnim pjesmama koje su u međuvremenu postale domaći pop-evergreeni.

Svečanosti ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala pridonijelo je i emotivno prisjećanje na dvojicu velikih autora i glazbenika koji su ostavili neizbristiv trag u domaćoj glazbi i povijesti festivala: Krunoslav Kićo Slabinac i Rajko Dujmić. Nova čitanja njihovih festivalskih uspjeha ponudile su mlade snage Marko Kutlić, Alen Đuras, Gina Damjanović i Luka Nižetić te Jasna Zlokić, koja se prisjetila svoje izvedbe Rajkove pjesme "Povedi me", s kojom je pobijedila na Zagrebfestu 1984. godine.

Uz sigurnog voditelja Tarika Filipovića, duhovite najave Gine Damjanović i Luke Nižetića te vrhunski orkestar Ante Gele, zaključeno je po mnogo čemu posebno izdanje Zagrebačkog festivala. Publika je ovogodišnji festival pratila pred malim ekranima i na društvenim mrežama, a domaća je pop-glazba dobila 20 novih hitova koji će zasigurno obilježiti glazbenu 2021.

Tanja Kvorka
sjećanje
NA VELIKANE

SLABINCA

I DUJMIĆA
OSJEČANIN Z++: ODLIČNA IDEJA ZA PROŠIRITI OBZORE
- Za prijavu na Festival savjetovali su me ljudi iz mog labela “yem”, a meni se to činilo kao odlična ideja da malo proširim obzore. Glazbenici slični meni i općenito glazbenici iz alternativne scene nešto rjeđe sudjeluju na ovom događaju. Planovi su mi isti kao i prije njega. Radim na novim singlovima, snimam i miksam puno pjesama za druge izvođače. Kao i većina, čekam ljeto i potencijalne nastupe da ne ispadnem iz forme, iako je sve to i dalje na razini nadanja s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Vidimo se na Zagrebačkom festivalu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike