Mozaik
HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Helikopter Ingenuity na površinu Marsa stigao je u veljači 2021., na roveru Perseverance
Ingenuity, NASA-in robotski helikopter za istraživanje Marsa, koji je američka svemirska agencija na taj planet poslala u veljači 2021., poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini Crvenog planeta. Ingenuity je postao prva motorizirana letjelica koja je sletjela na neki drugi planet, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je zrak vrlo rijedak u usporedbi sa Zemljinom atmosferom.

Ingenuity teži samo 1,8 kg i više sliči dronu. To je letjelica na solarni pogon, podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucionarni let realizirala je u travnju 2021., lebdeći na visini od oko metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj pothvat usporedila s povijesnim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine. Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u sklopu koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodišnji znanstveni pothvat sa 72 leta, uz pokrivanje udaljenosti 14 puta veće od prvobitno planirane.

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance. "Dugo zbogom", napisao je tim Ingenuityja na X-u. "Tim Ingenuityja primio je posljednju poruku robotskog helikoptera, koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljajuti podatke koji bi mogli pridonijeti budućim istraživačima Crvenog planeta."

Dugovječnost Ingenuityja je nevjerojatna, osobito s obzirom na to da je morao "preživjeti" ledene noći na Marsu, zagrijavajući se s pomoću solarnih ploča, koje su mu punile baterije tijekom dana. Ingenuity se suočio s "hitnim slijetanjem" tijekom pretposljednjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseverance za svojeg konačnog spuštanja 18. siječnja. Premda je kontakt uspostavljen sljedećeg dana, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerojatno zbog udara o površinu Marsa.

NASA je u ponedjeljak objavila da traži načine kako što brže i jeftinije vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseverance prikupio na Marsu. H
1,8

kilograma teži

helikopter Ingenuity

72

leta obavio je robotski helikopter, a prvotna zamisao bila je samo pet letova

Sada će služiti kao

fiksna jedinica za

prikupljanje podataka s površine

Crvenog planeta

Možda ste propustili...

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike