Osijek
POVRAT POREZA

Mladi zaposleni Osječani "podijelit" će 20 milijuna
Objavljeno 7. svibnja, 2021.

Prema najavama središnjeg ureda Porezne uprave, od ponedjeljka počinju isplate povrata više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu. Ova je godina specifična po tome što će iznosi koje će država, odnosno lokalna zajednica, vratiti posebno razveseliti mlađe zaposlene sugrađane. Kako je poznato, onima starosti do 25 godina u cijelosti će biti vraćen iznos prošlogodišnjeg uplaćenog poreza (i prireza), a onima do 30 godina bit će vraćena polovina tog iznosa.


No zanimljivo je kako ni u Gradu Osijeku, ali ni u nadležnoj lokalnoj jedinici Porezne uprave ne znaju o kolikom broju tako mladih u Osijeku je riječ. I jedni i drugi, naime, barataju samo financijskim iznosima.


David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Osijeka, ustupit će nam podatak kako su u prošloj, dakle u 2020. godini, obavljene uplate (dug, nap.a.) na temelju godišnje prijave poreza i prireza na dohodak iznosile za Grad Osijek 5,1 milijuna kuna, a obavljeni povrati 16,3 milijuna kuna.


- Što je netoiznos povrata 11,2 milijuna kuna. Ove godine taj netoiznos procjenjuje se na malo više od 20 milijuna kuna - izvijestit će pročelnik Krmpotić.


Naime, na temelju obavijesti Porezne uprave iz travnja, planirane uplate na temelju godišnje prijave poreza i prireza na dohodak u gradu Osijeku iznose 7,4 milijuna kuna, a povrati su 37,4 milijuna kuna, što je netoiznos povrata 30 milijuna kuna. Od tog iznosa obveza Grada Osijeka (neto) procjenjuje se na malo više od 20 milijuna kuna. To je, dakle, iznos koji će od svibnja "opteretiti" proračun Grada.


- Iz dostupnih podataka nije moguće dati točnu procjenu koliki iznos povrata se odnosi na mlade do 25 odnosno do 30 godina, ali razlika u odnosu prema prošlogodišnjem iznosu povrata poreza u najvećoj se mjeri odnosi na navedenu mjeru - kaže Krmpotić.


Ne skriva kako su i oni u Gradu već ranije, a potom i na temelju našeg upita, kontaktirali Područni ured Porezne uprave, ali im je odgovoreno kako ni oni ne raspolažu navedenim analitičkim informacijama.


Mi smo se potom, u pokušaju da dođemo do broja mladih sugrađana starosti do 30 godina, poslužili sljedećom analitikom. U ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mladi do 30 godina čine udjel od 15 posto. U Osijeku se zaposlenost sugrađana kreće na razini od 40 do 42 tisuće, pa ako se nacionalni udio i ovdje primijeni, broj mladih zaposlenih do 30 godina u našem gradu je između šest i sedam tisuća. Toliko njih će se poveseliti obavijesti iz Porezne uprave, koja je nekima već i prispjela preko sustava eGrađanin. Svima ostalima zadovoljstvo može biti i spoznaja kako je ovo najraniji termin povrata do sada.
No ono što je u ovom trenutku pročelniku Krmpotiću možda važnije o samog broja mladih zaposlenih sugrađana, jest činjenica kako "s obzirom na vrlo dobro financijsko stanje i visoku trenutačnu likvidnost Proračuna Grada Osijeka, iznos navedenog povrata neće ugroziti stabilnost gradskih financija".


Dario Kuštro
Procjena je kako je mladih zaposlenih Osječana do 30 godina između šest i sedam tisuća
37,4

milijuna kuna iznos je koji će ove godine biti vraćen zaposlenim Osječanima
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike