Regija
NA MJESTU ČETNIČKOG LOGORA

Otkrivena spomen-ploča „Da se ne zaboravi“
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
SEKULINCI



U Lageru Sekulinci, mjestu na području općine Voćin gdje su 1991. godine srpske paravojne postrojbe uspostavile logor u koji su dovodile zarobljene hrvatske branitelje, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, a predsjednik Županijske podružnice UDVDR VPŽ Josip Nemec, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement otkrili su spomen-ploču u znak sjećanja na sve nevine Hrvate koji su na tome mjestu zvjerski ubijeni ili su proživljavali četnička iživljavanja i mučenja.


– Ovo mjesto simbolički smo odabrali za održavanje skupštine jer je malo znano da je ovdje na Lageru Sekulinci bio logor u kojemu su stradali naši sumještani, ali tu su bili zarobljeni i Hrvati iz ostalih općina, od kojih su neki zvjerski ubijeni, a neki se još vode kao nestali. Odabrali smo ga i iz razloga kako bismo se mogli pridržavati i svih mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusa – rekao je predsjednik UDVDR-a Ogranak Voćin Darko Božičković.


Nakon podnošenja i usvajanja izvješća o radu udruge u proteklom razdoblju, nazočnima su se obratili i pohvalili djelovanje voćinske udruge predsjednici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije Branko Mihoković, Ivan Matić, Ivan Selenić, brigadni general Mirko Horvatin i Josip Nemec, te općinski načelnik Predrag Filić i dožupan Marijo Klement.


Kod novopostavljene spomen-ploče ubijenim i zlostavljanim Hrvatima Darko Božičković upoznao je nazočne što se na tome mjestu događalo tijekom Domovinskog rata.


– Te 1991. godine život u okupiranom Voćinu bio je prožet svakodnevnom torturom nad Hrvatima, koji su premlaćivani, silovani i ubijani na zvjerski način. U tome su prednjačili pripadnici Belih orlova, koje nije zanimalo je li riječ o muškarcima, djeci, ženama ili starcima, svi su doživjeli istu sudbinu žrtve čija je jedina krivnja bila što su Hrvati. Njihova tragična sudbina, ali i sudbina desetaka Hrvata iz drugih tadašnjih općina dijelom je vezana za ovo mjesto, Lager Sekulinci, koji je pretvoren u logor 18. kolovoza 1991. godine i to je bio sve do oslobađanja Voćina 13. prosinca iste godine. – rekao je Božičković.
Prema njegovm riječima, upravo ta žrtva nevine braće i sestara bila je povod da se baš tu postavi spomen-ploča koja će o tome svjedočiti mlađim generacijama.


Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike