Zdravlje
EHINACEJA

Poznati imunostimulans u borbi protiv infekcija
Objavljeno 26. travnja, 2021.
Današnja uporaba ehinaceje vrlo je raširena - tablete, tinkture, kreme, čajevi

Koristi se kako bi se skratilo trajanje prehlade i gripe te ublažili upala grla, kašalj i povišena temperatura. Uporaba ehinaceje preporučuje se za poboljšanje imunosnog sustava te kao pomoć u borbi protiv infekcija.

Ehinaceja povećava aktivnost imunosnog sustava, smanjuje bolove i upalu te ima hormonalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje. Ehinaceja je poznati imunostimulans koji podiže razinu interleukina i interferona. Također, pojačava fagocitozu bakterija i stranih tvari u organizmu. Povećava broj leukocita u krvi, ubrzava zacjeljivanje tkiva i sprječava nastajanje većih ožiljaka. Pojačava funkciju kore i srži nadbubrežne žlijezde. Preporučuje se za liječenje infekcija mokraćnog sustava, vaginalnih infekcija (candida), infekcije uha, atletskog stopala, sinusitisa i peludne groznice.

Ehinaceja je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja te se rabi za jačanje imunosnog sustava kao jedan od jačih, djelotvornijih imunostimulansa kojima se pojačava, to jest potiče umnožavanje limfocita (bijela krvna zrnca) i makrofaga (stanice koje nastaju od monocita a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost), što izravno dovodi do jačanja imunosnog sustava (povećava aktivnost i sposobnost obrambenih stanica). Koristi se za liječenje slabog imuniteta (općenito za jačanje oslabljenog imuniteta zbog raznih bolesti), infekcija dišnih puteva i organa (prehlade, gripe, upale sluznice grla i nosa). Ehinaceja je naročito djelotvorna kod pojava prvih simptoma bolesti dišnih puteva i organa (bronhitis, kronični bronhitis, kronični kašalj, katar, mukozna sluz, emfizem), bolesti krvi (stimulira porast broja bijelih krvnih zrnca), alergija (pelud), kod ozljeda, udaraca, modrica, nagnječenja mišića i tkiva, raznih rana, od ugriznih i ubodnih itd., ugriza otrovnih zmija, bolesti limfe (limfnih žlijezda i tekućine - infekcije), Chronove bolesti.

Ehinaceja se pokazala vrlo djelotvornom i kod gljivičnih infekcija, ženskih bolesti (infekcija vagine, maternice itd.), bolesti prostate (infekcije), umora i iscrpljenosti organizma, stresa i stresnih situacija te za jačanje općenito psihofizičke kondicije kod pojačanog intelektualnog i fizičkog naprezanja, poremećaja izlučivanja interferona (potiče, stimulira izlučivanje), bolesti kože (koža osjetljiva na ultraljubičaste zrake, rabi se kao preventiva i kurativa, kod psorijaze, opeklina, ozeblina, raznih kožnih nečistoća, ekcema, kožnih čireva, prišteva, akni), bolesti crijeva (napuhanost kao posljedica plinova), bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih puteva (infekcije), malignih bolesti (stimulira razvoj imunosnih T-stanica, koje uništavaju karcinomne stanice, te za ublažavanje tijeka bolesti i kemoterapijskog liječenja), zaraznih bolesti (virus herpesa, sifilisa), bolesti uha (upalna stanja), zubobolje (svjež korijen stavljamo na bolestan zub), nesanice (umiruje).

Fiziologija djelovanja sastojaka ehinaceje odnosi se na jačanje hijaluronske kiseline, koja je sastavni građevni dio tkiva te sprječava razvoj patogenih bakterija stafilokoka i streptokoka, što u konačnici dovodi do prestanka širenja infekcije i regeneracije oštećenog tkiva.

Današnja uporaba ehinaceje vrlo je raširena te se proizvodi od nje - tablete, komprese, tinkture, masti, kreme, sirupi, čajevi, preporučuju za liječenje raznih tegoba, sve do preporuke uzimanja kao dodatka prehrani. Zapadna pučka medicina rabi ehinaceju za liječenje: bolesti dišnih organa i puteva, bolesti urinarno-mokraćnog sustava, bolesti kože, bolesti uha, bolesti imunosnog sustava, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, raznih rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekata, ugriza pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju stanica - čišćenje krvi i organizma.

Jasminka Knežević
Ehinaceja
Ljekovito bilje
Smanjuje bolove i upalu te ima hormonalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje
Rabi se cijela biljka s cvijetom
Ehinaceja naraste i do 1,5 metara visine. Cvjeta do listopada. Korijen ima karakterističan miris, a okus je ljut i peckajući. U vrtovima raste kao ukrasna biljka. U prirodi raste u Sjevernoj i Srednjoj Americi. Uzgajaju se najviše vrste Echinacea angustifolia E. purpurea. E. pallida. Rabi se cijela biljka zajedno s cvijetom, a najviše se rabi korijen, od kojeg se pripremaju razni ljekoviti pripravci.
Čaj od korijena ili listova
Čaj od ehinaceje pravimo od jušne žlice usitnjenog korijena ili listova i 2 dl vode.Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji sat vremena ako je čaj od korijena, a 15 minuta ako je čaj od listova. Uzimamo 2 - 4 šalice čaja na dan. Valja imati na umu da čaj od korijena ima jače djelovanje od čaja od listova. Tinkturu pravimo od 200 g korijena i litre 60-postotnog alkohola.
Dobro podnosi niske temperature
Ehinaceja se uspješno uzgaja na svim tipovima zemljišta, na plodnim, humusom bogatim, s dobrim vodnim i zračnim režimom ostvaruje najbolje prinose. Zahtjevna je glede topline i svjetla. U našim uvjetima uzgoja dobro podnosi niske temperature i jače mrazeve. Ehinaceja ima povećane zahtjeve za vodom, tako da se uspješno uzgaja uz navodnjavanje u vrućim ljetnim mjesecima.
Najčitanije iz rubrike