Objavljeno 19. travnja, 2021.
Veganska prehrana mogla bi imati negativne posljedice na zdravlje kostiju jer ne sadrži hranjive tvari životinjskog podrijetla. Rezultati su pokazali da su vegani u prosjeku imali niže parametre kvantitativnog ultrazvuka (QUS), metode za mjerenje čvrstoće kostiju, što može biti indikator lošijeg zdravlja kostiju. Usto su znanstvenici iz uzoraka krvi i urina utvrdili količinu 12 biomarkera važnih za zdravlje kostiju. Ustanovljeno je da vegani obično imaju nižu razinu takvih markera, poput vitamina A i B6, lizina, leucina, selenoproteina u odnosu prema svejedima. Radi se o skupini hranjivih tvari koje su uglavnom prisutne u hrani životinjskog podrijetla i važne su za izgradnju kostiju. Nutricionistički stručnjaci, hvaleći koristi veganske prehrane, upozoravaju i na rizike za određene skupine. Primjerice, roditelji djece koja konzumiraju hranu neživotinjskog podrijetla redovito moraju provjeravati kakva je u djece razina minerala i vitamina u organizmu, a isto vrijedi za dojilje veganke.
J.Kn.