Zdravlje
STUDIJA KOFEIN POVEĆAVA RAZINU ENERGIJE

Poslijepodnevna kava za brže sagorijevanje masti
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Ne preporučuje se više od 400 mg kofeina, što je do pet šalica kave dnevno

Kofein djeluje kao stimulans te tako privremeno odgađa umor i pospanost. Kava je možda najčešći izvor kofeina, ali postoje i mnogi drugi izvori. Ako uspoređujemo šalicu čaja i šalicu kave, čaj ima otprilike upola manje teina, sastojka koji je paralela kofeinu u kavi. Ostali izvori uključuju kola-pića, energetska pića, neke lijekove bez recepta, čokoladu, žvakaće gume i neke grickalice.

Kofein razbuđuje mozak i čini da se osjećamo budnijima, može povećati razinu energije i spriječiti da se neko vrijeme osjećamo umorno. Za pojavu učinaka kofeina potrebno je pričekati oko 30 do 45 minuta nakon konzumacije, a traju osam do deset sati. Količina kofeina u kavi i čaju ovisi o načinu pripreme. Različite marke mogu sadržavati različitu razinu kofeina, pa tako jedno malo energetsko piće može sadržavati istu količinu kofeina, kao i velika šalica kave. Želite li sagorjeti više masti, pola sata prije početka treninga popijte kavu, kažu znanstvenici, koji su zaključili da tri miligrama kofeina po kilogramu tjelesne težine ubrzavaju sagorijevanje masti tijekom vježbanja. Uprava za hranu i lijekove (FDA) zdravim osobama preporučuje da u organizam dnevno ne unose više od 400 miligrama kofeina, što je otprilike četiri ili pet šalica.

Pritom treba voditi računa da neki ljudi različito metaboliziraju kofein i osjećaju negativne učinke već pri konzumiranju manjih količina kave. Prosječna šalica kave sadrži oko 100 miligrama kofeina.

Kava se kao stimulans često povezuje s boljim sportskim rezultatima. Studije upućuju na to da kofein može povećati performanse vježbanja tako da povećavaju anaerobnu snagu, aerobnu izdržljivost te mišićnu snagu i izdržljivost. Podaci su pokazali i da je pozitivan učinak kofeina izraženiji tijekom aerobnih nego tijekom anaerobnih vježbi.

Nakon konzumiranja kofeina u ispitanika sagorijevanje masti tijekom jutra povećalo se za 10,7 posto te za čak 29 posto poslijepodne. Razlika ne začuđuje jer je i po cirkadijalnom ritmu sagorijevanje masti ujutro niže nego poslijepodne.

Znanstvenici kažu da je konzumacija jake šalice kave, ili ekvivalentne količine kofeina neposredno prije umjereno intenzivnog aerobnog treninga u poslijepodnevnim satima, najučinkovitija kada je posrijedi maksimalno sagorijevanje masti u organizmu.

Treba imati na umu da prekomjerna konzumacija kofeina može izazvati i neugodne nuspojave, poput nesanice, nervoze, tjeskobe, ubrzanog rada srca, mučnine i glavobolje. Za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput nepravilnog srčanog ritma, kofein može pogoršati simptome povezane s bolestima. Nuspojave kofeina u većim dozama uključuju nemir, tjeskobu, razdražljivost i nesanicu. Previše kofeina može izazvati i ubrzane otkucaje srca te povećanje krvnoga tlaka.

Jasminka Knežević
Za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput nepravilnog srčanog ritma, kofein može pogoršati simptome
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike