Osijek
NA SUGESTIJU INVESTITORA

Tehnički pregled stambenih zgrada ipak uz pušten plin
Objavljeno 9. travnja, 2021.
HEP-Plin, Dimnjak, izvođač plinskih instalacija i serviser obavit će prethodno provjeru ispravnosti

Posvuda su posljednjih pola godine ponovno građevinske dizalice po Osijeku, grade se novi višestambeni objekti, više u formi urbanih vila nego višekatnica s puno stanova. Odmah je sve živnulo, traže se raspoloživi građevinski radnici, stolari, instalateri svih vrsta, aktiviralo se kupoprodajno tržište, porasla je i cijena stambenog kvadrata...

U svemu tome ipak je nešto pomutilo ovu idilu. Nekolicina građevinskih investitora, nevezano jedan uz drugoga, u vrlo kratkom vremenu dojavila nam je, kako kažu, o nemogućoj situaciji u koju ih je doveo HEP-Plin. Naime, u skladu s internim pravilnikom koji su počeli provoditi, HEP je odlučio ne puštati plin dok novosagrađeni objekt ne prođe tehnički pregled.

- Međutim, kako da zgrada, bez obzira na to je li s tri ili trideset stanova, prođe tehnički pregled ako se ne može utvrditi ispravnost plinskih instalacija i grijaćih tijela - zlovoljno nam priča investitor (zamolio je za anonimnost, nap. a.) koji finišira jedan svoj objekt.

Da nije riječ samo o hiru investitora, posvjedočit će i iz Dimnjaka, koncesionara za obavljanje dimnjačarskih poslova za područje grada Osijeka, koji također ne mogu dati zeleno svjetlo na tehničkom ako se ne može utvrditi ispravnost dimovodnih instalacija.

Ipak, ako je suditi prema odgovoru koji smo na ovo pitanje dobili iz HEP-Plina (čije je sjedište, kao jedinom iz HEP grupe, upravo u Osijeku, nap. a.), čini se da su prihvatili sugestije građevinskih investitora.

- Nakon što se plinska instalacija postavi u novosagrađenom objektu za stanovanje, HEP-Plin d.o.o., kao distributer plina, zajedno s trgovačkim društvom Dimnjak d.o.o. Osijek (koncesionarom za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada Osijeka) te ovlaštenim izvođačem plinskih instalacija i ovlaštenim serviserima plinskih trošila dogovara i provodi provjeru ispravnosti i nepropusnosti plinskih instalacija. Predmetna se provjera ispravnosti i nepropusnosti plinskih instalacija provodi u prisutnosti svih navedenih sudionika te u skladu s odredbama članaka 9 i 10 Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima te odredbama Pravilnika o uvjetima i postupku ispitivanja nepropusnosti i ispravnosti plinskih instalacija HEP-Plina d.o.o.

Nakon provjere ispravnosti i nepropusnosti plinske instalacije kako je to prethodno navedeno, ona se plombira do tehničkog pregleda ako se utvrdi da je ispravna i nepropusna, dok se po uspješno obavljenom tehničkom pregledu potrošaču trajno pušta plin, odgovorili su iz HEP-Plina. Dakle, riječ je o mini tehničkom pregledu, ali to je odluka koja bi u cijelosti trebala pomiriti interese svih sudionika ovog procesa.

​Inače, HEP-Plin objavio je kako je s posljednjim danom ožujka stekao vlasništvo nad 450 kilometara plinske distribucijske mreže u Krapinsko-zagorskoj županiji, kupljeni su, naime, poslovni udjeli u trgovačkom društvu Gradska plinara Krapina. To je prvi put da HEP-Plin izlazi iz regionalnog okvira istočne Hrvatske, gdje upravlja jedinstvenom plinskom mrežom na području četiriju županija. Zajedno s ovom sada upravljaju s ukupno 4419 kilometara plinske mreže u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, preko koje se opskrbljuje više od sto tisuća korisnika.

Dario Kuštro
PLIN JE SKUPLJI OD 1. TRAVNJA
Odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca, koju je donijelo Upravno vijeće HERA-e, cijena plina će za kućanstva koja koriste javnu uslugu HEP-Plina biti viša. Prijašnji je iznos ukupne krajnje cijene kilovatsata bio 0,2357, a sada je taj iznos uvećan na 0,2529 kuna (bez PDV-a). Na godišnjoj bi razini prosječan račun trebao biti viši stotinjak kuna. Ako je za malu utjehu, smanjen je iznos fiksne mjesečne naknade s 14 na 13 kuna.
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike