Regija
VIJEĆNIĆKE NAKNADE NISU TOLIKO VELIKE KOLIKO SE MISLI

Predsjedniku Skupštine
1750 kn mjesečno
Objavljeno 5. travnja, 2021.
VINKOVCI



Mnoge građane sigurno zanima kolike naknade i kakve sve beneficije imaju vijećnici u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije i u Gradskom vijeću Vinkovaca, zbog čega se tako zdušno bore za zastupnička i vijećnička mjesta te trpe sjednice koje nekada traju i do predvečernjih sati.


Iskreno, naknade su manje nego što možda zamišljaju građani i uredni platiše poreza i prireza, iako valja imati na umu da je riječ o prihodima koji su plus onih redovitih prihoda.


Primjerice, predsjednik Županijske skupštine ima pravo na naknadu za rad u Županijskoj skupštini i njezinim radnim tijelima od 1750 kuna neto mjesečno, ali ukupna godišnja netonaknada ne smije biti veća od 21.000 kuna. Potpredsjednik Županijske skupštine (a njih je najčešće dvoje), ima pravo na naknadu za rad u Skupštini i njezinim radnim tijelima u iznosu od 1500 kuna neto mjesečno i godišnja netonaknada ne smije biti viša od 18.200 kuna. Vijećnici imaju pravo na naknadu za rad u skupštini i njezinim radnim tijelima od 1000 kuna neto mjesečno, a godišnje ne smiju primiti više od 14.000 kuna, a članovima radnih tijela koji nisu iz redova vijećnika, pripada naknada od 200 kuna neto po sjednici.


Sve ove tri kategorije ostvaruju pravo na naknadu troškova prijevoza od mjesta stanovanja do mjesta održavanja sjednice (Skupštine se nekada održavaju u Vinkovcima, nekada u Vukovaru, a svečane sjednice u Županji, Otoku, ili u Iloku), dakako, u oba smjera, zbog sudjelovanja sjednicama Skupštine i njezinih radnih tijela. Naknadu troškova prijevoza nemaju ako su sjednice u mjestu njihova stanovanja.


- Ako se sjednica radnog tijela Županijske skupštine ili drugog tijela ne može održati zbog nedostatka potrebnog broja članova, članovi koji su prisutni imaju pravo samo na naknadu troškova prijevoza – navodi se u Odluci o naknadama vijećnika, i dodaje kako predsjednici i članovi radnih tijela te predsjednici klubova vijećnika imaju pravo na naknadu za svaku sjednicu radnog tijela od 150 kuna neto.


Vijećnici Gradskog vijeća dobivaju mjesečno 900 kuna za obavljanje vijećničke dužnosti, a predsjednici i članovi radnih tijela dodatnih 90 kuna, predsjednici klubova primaju 1000 kuna mjesečno, a članovima radnih tijela koji nisu iz redova vijećnika, imaju pravo na naknadu od 150 kuna. Predsjedniku Gradskog vijeća pripada vijećnička naknada uvećana za 50 posto ili 1350 kuna, a potpredsjedniku uvećana za 30 posto. Imaju pravo na službenim putovanjima na dnevnicu i naknadu troškova prijevoza i noćenja do visine cijene hotela do 4 zvjezdice.
Zamjeniku gradonačelnika koji dužnost obnaša volonterski, pripada naknada od 50 posto plaće zamjenika koji svoju dužnost obnaša profesionalno. M.Flego
Najkraća ruta
Ako netko od skupštinskih dužnosnika ili vjećnika mora službeno putovati, imaju pravo na službeno vozilo (u izuzetnim slučajevima oni mogu koristiti i vlastito vozilo, i tada im se plaćaju troškovi po kilometru, i to najkraćom rutom na kojoj se ne plaća cestarina), plaćene karte za vlak, autobus, ili zrakoplov, i cijele ili pola dnevnice te noćenje, prehrana...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike