Zdravlje
KOJE IME ODABRATI

Moderno ili tradicionalno: Kako pronaći inspiraciju za savršeno ime za bebu?
Objavljeno 29. ožujka, 2021.

Beba stiže? Nakon faze početnog šoka i suza radosnica krenut će vas “bockati” brojna pitanja. Isprva će glavna tema biti briga o novorođenčetu, kako isplanirati “novi” život, osobito parovima kojima je ovo prva beba, što će vam sve trebati za uređenje dječje sobe i koju ćete opremu za bebu morati kupiti. Kada polako sve kockice posložite na njihovo mjesto javit će se pitanje imena za bebu. Kada sretnu vijest podijelite s obitelji to pitanje će se javljati sve češće i češće.  

 

Ako nemate već unaprijed isplanirano ime za bebu, tada je pred vama zadatak koji treba biti uživanje i donijeti sreću i vama i partneru, nikako si nemojte dozvoliti da vam odabir imena stvara stres. Razgovarajte, odlučite koji kriteriji su vam najvažniji i neka vas vodi misao da na svijetu postoji nebrojeno mnogo imena, tako da sigurno postoji i neko koje će i vas i partnera istovremeno oboriti s nogu. 

 

Kako pronaći inspiraciju za idealno ime za bebu? Krenite od jednostavnih kriterija kao što su želite li kratko ili dugo ime? Želite li da ime bude moderno ili tradicionalno? Je li vam bitno značenje imena, smatrate li da će ono nekako ipak treba pristajati i djetetovom karakteru?

 

Ako želite nešto tradicionalno, zavirite u kalendar, osobito na datume kada je očekivan bebin dolazak i možda se ime nametne samo po sebi. Još jedan divan način za pronalazak tradicionalnog imena jest zaviriti u obiteljsko stablo. Djeca još uvijek često dobivaju imena prema starijim članovima obiteljima. Ova imena imaju posebnu sentimentalnu vrijednost kako za roditelje djeteta, tako i za ostatak obitelji.

 

Ako se odlučite za nešto moderniji izbor imena, mnogo roditelja se u tom slučaju odlučuje zaviriti u aktualne filmove, crtiće ili serije. Ako već imate dijete ono će sigurno rado sudjelovati o ovakvom načinu odabira imena za bebu koja stiže. Roditelji se ponekad odlučuju ime djetetu dati po nekim vlastitim uzorima u popularnim redovima, radi se tu nekad o sportašima, pjevačima ili glumcima. 

 

Bez obzira na sve gore navedene kriterije, ženska imena za djecu i njihov sam vrh je iz godine u godinu vrlo sličan. Dok su nekada na popisu najpopularnijih imena bila Petra, Ivana, Lana, sada sam vrh najpopularnijih imena uvjerljivo drže Mia, Lucija, Nika, Sara i Nika. 

Kada su u pitanju najpopularnija muška imena za djecu, za razliku od prijašnjih vremena kada su se roditelji najčešće odlučivali za imena poput Zvonimira, Josipa i Sjepana, danas su na vrhu najpopularnijih imena iz godine u godinu Luka, David, Jakov, Petar i Ivan.

 

Koje god ime izabrali, neka ono bude isključivo vaš i partnerov izbor! Kojim kriterijima ste se vi vodili kod odabira imena za dijete?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike