Osijek
VJERNICI S JUGA 2 U AKCIJI

Župa Sv. obitelji prikupila pomoć za žrtve potresa
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Moramo biti svjesni da će postradali u Petrinji i okolici još jako dugo trebati našu pomoć

Osječka Župa Sv. obitelji na Jugu 2 odmah se nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju i Banovinu krajem prošle godine uključila u pružanje humanitarne pomoći postradalima. Prema riječima župnika, fra Dragutina Bedeničića (OFM), do sada je na Banovinu poslano 300.000 kuna zajedno s higijenskim potrepštinama.

S obzirom na činjenicu da dvije tamošnje župe, sv. Bartola u Hrastovici i sv. Ivana Pavla II. u Petrinji, vodi franjevac fra Dragan Grizelj, u prvi je mah humanitarna pomoć upućena na te dvije adrese. Poslije je, prema riječima župnika Bedeničića, humanitarna pomoć koja se prikuplja u župi preusmjerena na Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji koordinira pružanje pomoći stradalnicima s područja Sisačke biskupije.

- Još istog dana poslijepodne nazvao sam fra Dragana Grizelja i pitao ga kako možemo pomoći kao župa. Novac i sredstva za održavanje higijene počeli smo prikupljati iste večeri, a prvu količinu smo odvezli kombijem u Hrastovicu i Petrinju. Odjeću ovaj put nismo prikupljali jer imamo i loših iskustava, zato što neki daruju prestare i iznošene odjevne predmete, što nije najprikladnije za ljude koji su dovoljno pogođeni nevoljom koja ih je snašla. Bio sam u Hrastovici i Petrinji osobno. Naša župna kuća u Hrastovici nije nastradala jer je obnovljena nakon rata, ali zato crkva sv. Bartola ima crvenu naljepnicu. Selo je poprilično porušeno, kao i središte Petrinje, kroz koju smo prolazili. Prizori su strašni i čine se gorima nego oni iz vremena rata. Sve se srušilo u jednoj sekundi. Što je najgore, ondje tlo još podrhtava. Dio ljudi ne želi napustiti svoje srušene kuće jer ondje imaju stoku, o kojoj se brinu. Moramo biti svjesni da će oni još jako dugo trebati našu pomoć - rekao je fra Dragutin.

Draško CELING
OSOBNO KOMBIJEM ODVEZLI POMOĆ
Fra Dragutin Bedeničić ujedno je i vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Zajedno s ostalim članovima provincijske uprave već u prvim danima nakon potresa posjetio je Banovinu. Između ostalog došli su dati potporu i ohrabrenje franjevcima koji ondje djeluju i njihovim župljanima. Na postradalom području franjevci drže župe u Hrastovici, Petrinji i Čuntiću, gdje je oštećen tamošnji samostan. Zajedno s fra Dragutinom pomoć Banovini kombijem su odvezli župna suradnica Tatjana Šargač, koja vodi karitativnu i misijsku skupinu, te Milan Papučić iz Našica, koji se ponudio kao vozač.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike