Kultura
NOVI NASTAVAK PUTOPISNE PROZE

“Antiradar” Jasne Horvat: Čitanje je putovanje unaprijed, kao priprema za život, a pisanje kao suočavanje s proživljenim
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Odredišta o kojima maštamo snovi su o nama samima, a putovanje mitski poziv

Iako to doista nije važno i "samo je broj", ipak je velik i okrugao. Antiradar - koji je nedavno ugledao svjetlo dana - 15. je knjiga osječke znanstvenice i književnice Jasne Horvat u izdanju Ljevaka. No još je naslova u izdanju te plodne i uvijek izazovne autorice.


- Petnaesta je knjiga u izdanju Naklade Ljevak, a 11. u književnoj produkciji koju od 2005. ostvarujem u Nakladi Ljevak pod budnim okom urednice Nives Tomašević. Ujedno je treća autobiografska knjiga - prethodi joj epistolarni roman Pismo u pismu (suautorstvo s Irenom Vrkljan) te putopisna proza Antiatlas, kojemu je Antiradar svojevrsni nastavak - objasnila nam je prof. dr. sc. Jasna Horvat, čiji je naslov obogatio biblioteku Otvorena knjiga.

Proza mijenja oblik

Antiradar je objavljen uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba jer je na natječaje za financiranje prijavljen još tijekom mirne 2019. Kako je na opisanim putovanjima vodila bilješke, činilo se da će Antiradar, priznaje autorica, jednostavno nastajati.


- Kada je početkom ove godine COVID-19 obustavio putovanja, shvatila sam da najavljena putopisna proza mijenja svoj oblik. Probila sam predviđeni rok te sam rukopis dostavila tek u rujnu umjesto u travnju, kako je bilo planirano. I završio je poglavljem Ars Europeanum, u kojem donosim preporuke za življenje europskog zajedništva - dodaje prof. Horvat, koja je pisati počela još s vrlo izglednim planovima za novim destinacijama, no cijelom su svijetu planovi pomršeni.


U ladici su ostale bilješke s dva velika putovanja, prvo je bilo po istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a drugo je prošloljetno upoznavanje Irske.


- Ako se još neko vrijeme ne bude moglo putovati, možda se odlučim dovršiti te neobjavljene putopise. Čitanje je putovanje unaprijed, kao priprema za život, a pisanje je putovanje unatrag i suočavanje s proživljenim - doznajemo od autorice, koja ne taji da obožava svoj/naš Bizarij, ali i da su joj putovanja (neovisno u udaljenosti destinacije ili broju dana koje provede daleko od doma) posebna ugoda.


Zanimalo nas je što iz svog utočišta sa sobom nosi na put i ostavlja svijetu u toj neizbježnoj razmjeni iskustava, mirisa, boja, okusa, spoznaja, emocija, sjećanja..., a što donese u Osijek.


- Odredišta o kojima maštamo snovi su o nama samima, a putovanje vidim mitskim pozivom na suočavanje s neizvjesnim. Tu prestajemo biti povezani sa sugrađanima i profesijom, a većina predmeta globalno je dostupna posvuda. Mobitel je zamijenio fotoaparate, kišobrani suncobrane, a tenisice svu ostalu obuću - kaže nam Jasna Horvat, što zvuči vrlo jednostavno i svima nama blisko. Ipak, najvažnije je što učinimo sa sjećanjima koja pohranimo.
Poema Ars Teslum

Čini se da je knjiga i ovaj put ispunjena kulturološkim analizama, ali i životopisima osoba poput Tesle ili Arhimeda te sadržava i, primjerice, neobičnu poemu Ars Teslum. Neki od brojnih QR kodova donose filmove s putovanja koje je sama snimila.

- Putopisi se nižu kronološkim redom od 2007. do 2017. te se upravo uvidom u QR kodove dobiva uvid u tehnološki obrat koji se dogodio proteklog desetljeća. Nikola je Tesla prije više od stotinu godina inicirao taj tehnološki prevrat te je bilo zanimljivo istražiti, primjerice, New York i Prag kao Tesline gradove ili Siracuzu kao Arhimedov grad. Tu se potvrđuje da su osobe najsnažniji gradski simboli te su ujedno i ključ za razumijevanje prostora - svoju najnoviju knjigu opisuje autorica. U Antiradaru je pod svoje književničko povećalo stavila sedam putovanja provedenih u suputništvu s Ivicom Brekalom, na odredištima koja su se smjenjivala sljedećim redoslijedom: New York, Kenija, Sicilija, London, Prag, Tajland i Amsterdam. “Nostalgija za Rajem” prenijela se u putovanja kojima su odmjeravali svoje mitske uloge putnika i opredijeljenost za život u Osijeku, koji im je ÔS.


Narcisa Vekić
mitske uloge
putnika i život u Osijeku
Jasna Horvat

književnica

Na put nosim ono što ne mogu jednostavno pronaći nigdje drugdje, a to je omiljena instant-kava, knjige koje su iz nekog razloga važne za odredište, bilježnica ili više njih i osječki suveniri za podijeliti ih usput
Najviše nas ugrožava ono nevidljivo
- Naslovom sam 2019. isticala putovanje kao okidač za postavljanje pitanja o vlastitu identitetu, počevši od pakiranja i provjere putničke “opreme” - dokumenata, torba, odjeće i pratećih potrepština, pa sve do povratka. Antiradar je riječ koju sam suprotstavila pregledima putnika u zrakoplovnim lukama neizbježnim za provjere putničkih ruta, viza, propusnica i identiteta putnika. Kada se dogodila ugroza zbog COVID-19, tekst je dodatno usmjeren propitivanju što uočavamo i koliko toga nismo u stanju zamijetiti jer nas najviše ugrožava ono nevidljivo. Drugim riječima, još nije izumljen univerzalan radar koji bi objedinio uvide u nevidljivosti, te su radari, premda precizni, antiradari - uvijek zanimljiva, motivirajuća i inspirirajuća je Osječanka Jasna Horvat.
Možda ste propustili...

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

28. DJEČJA SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA

Pokazali kako njeguju slovačku kulturnu baštinu

Najčitanije iz rubrike