Kultura
OBNOVLJENE SU DVIJE 3D SLIKE NA MOSTU

Projekt “VukovART - Luka umjetnosti” nastavlja se 2025.
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Projekt "VukovART - Luka umjetnosti", u sklopu kojega su gradske ulice i stambene zgrade oslikane muralima i 3D slikama, svrstao je Vukovar uz bok svjetskim gradovima koji niz godina grade kulturu uličnih umjetnosti, a predstavio je i novi koncept u kulturi našega grada. Osim što projekt promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, njime se mijenja i vizualni identitet grada, te ga čini ljepšim mjestom za život. Oslikana područja čine atrakciju te privlače domaće i inozemne turiste u Vukovar, a grad je postao i svojevrsna galerija na otvorenome. Projekt se nastavlja 2025., a uvod je bilo nedavno oslikavanje zgrade Fine muralom "Crna roda" vukovarskog umjetnika Darija Krajinovića. Obnovljene su i dvije 3D slike na pješačkom mostu preko Vuke, ispred kojih je konferenciju za medije održao zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Ideja je nastala u proljeće 2016., kada je na mostu preko rijeke Vuke umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda naslikao prvu 3D sliku, onu "srušenog mosta". Ta je slika postala omiljeno mjesto za fotografiranje u središtu grada, a danas naš grad krase 32 murala i 3D slike. Ponovno smo oživili projekt, nakon dvije godine stanke, a iduće godine osvanut će i nova tri murala te ćemo obnoviti i postojeće - najavio je Sušac.

- Nakon gotovo desetljeća mogu reći da se zajednica educirala i prihvatila ovu umjetnost. Vukovarcima se sviđa street art, prihvatili su ga, a najvažnije od svega jest što ni jedno djelo nije uništeno. Pomak u shvaćanju umjetnosti i značenju za zajednicu je velik - kaže Filip Mrvelj, autor prve 3D slike u Vukovaru.

U petak i subotu, 10. i 11. svibnja, na platou ispred Radničkog doma održat će se manifestacija VukovART night, u sklopu koje će sugrađani moći uživati u bogatom programu. U petak u 18 sati održat će se kreativna radionica "Mladi umjetnici", a bit će postavljen i infoštand Info centra za mlade Vukovar. U 20 sati Vukovarce će nasmijati stand-up nastup "Od prvog do prvog" Blogera Kruleta, a potom od 22 sata i zabaviti koncert Teheran banda. Subotnji program počinje u 19 sati panelom "Suvremena Kultura i umjetnost u Vukovaru – naše snage i prilike", a nastavlja se radionicom plesa za neplesače Plesnog kluba Love for Dance od 20 sati. U 21 sat je koncert benda Subkultura. Tu su i dvije izložbe, "VukovART u očima volontera", izložba fotografija VukovART-a, i "Kužim te", izložba s temom mentalnog zdravlja. Građani će moći uživati i u bogatog gastronomskoj ponudi. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike