Kultura
KLAP KLAP

Kazališno druženje uživo u KC-u
Objavljeno 21. studenog, 2020.
KLAP KLAP uživo je cjelodnevno kazališno druženje, organizirano u suradnji Teatra to go i Kulturnog centra Osijek, održat će se u subotu, 21. studenoga, u KC-u, s početkom u 10 sati pa sve do ponoći. Cijeli program dio je manifestacije Noć kazališta, usmjeren je na kazališnu publiku, a donosi radionicu kazališne kritike, predstavljanje analize rezultata istraživanja Učinak COVID-19 na kazališnu publiku, gledanje predstave Saloma Selme Mehić i Maje Đurinović te razgovor s glumicom nakon izvedbe. Radionicu kazališne kritike vodi kritičarka Vijenca i Expressa Anđela Vidović.


- Radionica je namijenjena svim pojedincima koji pokazuju interes za umjetnost i kulturu u cjelini, s posebnim naglaskom na kazalište, no jednako je tako namijenjena i onima koji zbog različitih razloga ne idu baš u kazalište te imaju osjećaj da ih se sama umjetnost nedovoljno tiče ili im se uopće ne obraća. Potrebna je jedino znatiželja i istraživački nerv. Na radionici se dakako ne može i ne očekuje svladavanje svih tajnih zanata jer će ona zapravo pružiti kraći uvid u sam razvoj kazališne kritike kao profesije, upoznat će sudionike s kazališnom kritikom u Osijeku, Hrvatskoj i na Zapadu te će pokušati odgovoriti na pitanja kako pristupamo umjetničkom djelu, koliko trebamo ili ne trebamo znati o svim kazališnim profesijama prije nego li se odlučimo za kritičko pisanje te zašto je umjetnosti kao takvoj potrebno ogledalo ili kritička prosudba. Svi problemi koji će se načeti sa sudionicima duboko su uronjeni u trenutak, posebno u kontekst istiskivanja kritičkog mišljenja i duljih formi iz medija u cjelini. Cilj je, kao što je davno priželjkivala naša najdugovječnija kazališna kritičarka Marija Grgičević, probuditi kritičnu masu, strast i kreativnost kako bi zapravo što više sudionika dugoročno propisalo i obogatilo medijski prostor, a time i kazališnu umjetnost - najavljuje Anđela Vidović.
Analizu rezultata istraživanja predstavit će mr. soc. Toni Pranić. Anketa je pokrenuta u svibnju ove godine, kada su se kazališta postupno počela otvarati nakon lockdowna. S obzirom na to da je ovo zasada jedina anketa koja se bavi kazališnom publikom u vrijeme globalne zdravstvene krize u Hrvatskoj, riječ je o jedinstvenim i korisnim podatcima za buduće djelovanje kazališnih i kulturnih djelatnika. Analiza otvara razna pitanja te se dotiče kazališne digitalne prilagodbe, kvalitete programa i motivacije publike za kazališni sadržaj. KLAP KLAP, virtualni klub kazališne publike, projekt je osječke organizacije Teatra to go, pokrenut prije točno godinu dana. U okviru projekta snimljen je niz videomaterijala o osječkoj kazališnoj sceni, koji se nalaze na službenom KLAP KLAP YouTube kanalu. U godinu dana snimljeni su intervjui s domaćim i gostujućim kazalištarcima, kao što su Areta Ćurković, Duško Modrinić, Mario Kovač. Također, zabilježen je stav sugrađana o kazalištu, repertoaru koji se nudi u gradu i zašto idu odnosno ne idu u kazalište. Ulazak je besplatan, uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. N.Vek.
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike