Crna kronika
PRIJAVLJENI ŠVERCERI

Carinici oduzeli novac i tablete
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Nekoliko većih akcija imali su proteklog tjedna i carinici, a pronalazili su i plijenili zabranjene tablete i neprijavljene eure, te su papreno kaznili i prijevoznike koji su u rezervoarima imali nelegalno gorivo. Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, u suradnji s graničnim policajcima, carinici su spriječili pokušaj krijumčarenja 113.099 tableta, koje su pronađene u automobilu poljskih registracija.


Poljski državljanin se na ulazni carinski putnički terminal Stara Gradiška iz smjera Bosne i Hercegovine u petak dovezao automobilom. Prilikom neposrednog pregleda vozila policajci i carinici su u prtljažnom prostoru i na sjedalima pronašli velike količine tableta: 90 600 Apaurina i 22 499 Rivotrila, a koje sadrže psihotropne tvari i nalaze se na popisu droga i psihotropnih tvari. Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu podnesenu od policije. Pronađene tablete privremeno su oduzete od ovlaštenih policijskih djelatnika.


Posla je bilo i za carinike Službe za mobilne jedinice Vukovar, koji su prošli četvrtak otkrili da prijevoznička tvrtka u razervoarima svojih vozila koristi gorivo za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi obojeno plavom bojom, odnosno plavi dizel. Nadzorom su utvrđene nepravilnosti na spremnicima goriva kod tri teretna vozila, koji su konstrukcijski preinačeni radi zlouporabe energenata, odnosno izbjegavanja nadzora nad namjenskom uporabom pogonskog goriva. Protiv prekršitelja će biti izdan prekršajni nalog i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 700.000 kuna te zahtjev za naknadni obračun trošarine u iznosu od 4590 kuna. Donesena je i odluka da će se sva tri teretna vozila oduzeti potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta. Učinjeno je to kao osiguranje naplate ispostavljene trošarine.

Također 12. studenoga, carinici Službe za mobilne jedinice Vukovar pregledom automobila slovenskih registracija pronašli su 58.600 eura koje putnik nije prijavio, čime je prekršio članak Zakona o deviznom poslovanju. Pronađene novčanice su oduzete. M.Bugarić
Najčitanije iz rubrike