Kultura
DODJELA ODRŽANA VIRTUALNO

Nagrada Kamov Ušumoviću za knjigu “Zlatna opeklina"
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Dodjela Nagrade održana je virtualno, a snimka dodjele moći će se pogledati na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog društva pisaca (www.hrvatskodrustvopisaca.hr). Nagrada uključuje brončanu statuu "Kamov ključ" umjetnika Davora Krelje i novčani iznos od 10 000 kn.


"Dok su Igor Rajki i Boris Beck u romanu Ne bih o tome (2009.) pronašli stranu b Bašćanske ploče i udvajajući autorski glas proizveli nesvakidašnje dobro štivo, Neven Ušumović je odlučio udvojiti knjigu kratkih priča (a možda i roman, tko će ga znati) podijelivši ju na stranu a i stranu b kazete (onog pomalo zaboravljenog komada plastike kojega smo u nježnim godinama gurali u kazetofone). Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti.


Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a ‘klinci‘ zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike" - piše u obrazloženju žirija (Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić).
U finale nagrade bili su i: Darko Cvijetić. Što na podu spavaš, Sarajevo, Zagreb: buybook, 2020.; Branislav Glumac. Iza ugla, ogledalo, Zagreb: VBZ, 2020.; Stipe Grgas. Zablaće, Zagreb: MeandarMedia, 2019.; Nada Topić. Stope u snijegu, Zagreb: MeandarMedia, 2019. N.Vek.
Možda ste propustili...

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

U povodu 120 godina vlaka Samoborčeka

“WES MEETS CRANE”

Album hommage jazz-velikanima

MARKO MARKOVIĆ U PRVOJ ONLINE REZIDENCIJI

Bavim se egzistencijalinim pitanjima iz prve ruke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana