Regija
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA GRADSKIH PODUZEĆA NA E-SJEDNICI VIJEĆA

Gradski Poduzetnički centar otvara kafić na Ergeli, a na proljeće i turističku agenciju
Objavljeno 15. listopada, 2020.
ĐAKOVO - Objedinjenom raspravom o financijskim izvješćima gradskih poduzeća u 2019., održanoj na preksinoćnjoj, prvoj e-sjednici Gradskog vijeća koja je održana u dvorani DVD-a uz maske i razmak, a kojom su se papirnati materijali "preselili" na tablete, dominirao je Poduzetnički centar d.o.o. (PC). Dok su on, Đakovački vodovod i Univerzal 2019. završili s dobiti, Cito ju je završio s gubitkom od 180.000 kuna. Nakon oporezivanja, dobit Vodovoda je nešto viša od 21.000 kuna, Univerzala 177.350, a PC-a 25.500 kuna. Njegovo izvješće podnio je direktor Ivan Šetka, rekavši da Centar piše projekte za Grad, njegove tvrtke i ustanove te radi s poduzetnicima kao što je organizacija besplatnih edukacija. Naveo je rad na projektu Reciklažnog dvorišta Vitika, javnog sanitarnog čvora, Smart Cityja, e-punionice, projektu gradnje zgrade Centra za socijalnu skrb od 15 milijuna kuna. S prošlim, svojevrsno naslijeđenim i sadašnjim projektima kaže da je to vrijednost od 20 milijuna kuna. PC ima dva radnika, a jedna je osoba na stručnom osposobljavanju. Šetka se za vijećničkom govornicom našao još za aktualnog sata, kada je oporbeni Goran Soldo pitao "je li istina da Grad preko svog društva ide u otvaranje ugostiteljskog objekta, je li to taj motor gospodarskog razvoja?".– Sa stajališta osnivača Grad pozdravlja sadržaje što pridonose turističkoj ponudi – odgovorio mu je gradonačelnik Marin Mandarić, dok je Šetka nastavio kako PC na Ergeli otvara ugostiteljski objekt.

– Ministarstvo poljoprivrede bilo je raspisalo natječaj za najam. Otvorili bi ga i prije jer je spreman, opremljen, no dogodila se korona – kaže Šetka. Objekt je to u sastavu zatvorene jahaonice. Suvremeno opremljen, korespondira s ostalim prostorom i pruža multimedijske mogućnosti. Računaju na to i u PC-u pa Šetka najavljuje ondje budući multimedijski centar gdje će PC, dodaje, potpisati ugovore s lokalnim OPG-ovima. Prva je to faza projekta puno šireg koncepta turizma grada, rekao je vijećnicima. To obuhvaća i PC-ov osnutak turističke agencije. Jer, Turistička zajednica (TZ) nije trgovačko društvo, a ne želi se ići u osnutak još jedne gradske tvrtke, pa će Grad u smjeru, kako je rekao Mandarić, organiziranog upravljanja turističkom destinacijom ići preko svog PC-a.

– Naša želja je da preko tog koncepta Grad počne upravljati turizmom u Đakovu. Ne misli se pritom na agenciju za organizaciju putovanja već da to bude logistička točka u organiziranom upravljanju destinacijom, a želimo pritom potaknuti i privatnike što se bave turizmom – rekao je Šetka, te navodi certificiranje za to pri Ministarstvu turizma. – Mi moramo dobiti dozvole za ulazak na turističku kartu, u školske kurikulume, za organizirane turističke pakete za školarce i sl. – dodao je Šetka. Plan je da agencija s radom ide na proljeće, a kafić je u ishođenju dozvola.

Soldo je zapitao što će PC-u gradske dotacije, lani je iznosila 514.000 kuna, ako je zaslužan za projekte od 20 milijuna kuna. Dodao je da izvješće PC-a neće podržati, da propadaju privatne turističke agencije "a kamoli neće gradska".

– Grad samo za plaće i druga prava iz radnog odnosa za dva djelatnika troši 350.000 kuna – rekao je Soldo. – Dobar dio projekata je odrađen, dio se radi, a znatan dio prihoda iz objektivnih razloga zbog svega što se događa tek slijedi. PC je počeo s radom 2018.; koliko ste vi povukli novca, a koliko mi, tko je više zaradio za plaće?! – odgovara Šetka.

– Zašto nas Grad dotira? Mi ne sudjelujemo tržišno, niti to radimo komercijalno, već s poduzetnicima radimo pro bono. Samo lani besplatno smo odradili edukaciu za njih 400 – dodao je Šetka. Postavljeno je i pitanje zaposlenosti za nove sadržaje PC-a, na što je odgovorio da je natječaj bio na HZZ-u, javilo se 10 osoba, a potrebne su tri, od kojih zasad radi jedna, na ishođenju dozvola.

– Što se tiče turističke agencije, zaključili smo da nema organizacijskog upravljanja destinacijom. Znaju se ovlasti TZ-a i gradskog Upravnog odjela. Turizam nam se događa, ali ga treba organizacijski dići na višu razinu. I drugi su išli u tom smjeru i pokazalo se dobrim. Nemamo turističku ponudu tipa "Đakovo za vikend", "Đakovo za 5 dana" i sl. – kaže Mandarić. Osvrnuo se i na konzalting PC-a: – Centar ga radi za 0 kuna, a to plaća Grad, čime "skriveno" podupiremo naše poduzetnike.

Prihvaćena su sva četiri izvješća.

Suzana Župan
Agencija neće biti za putovanja već logistička točka za organizirano upravljanje turističkom destinacijom
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike