Mozaik
ZÜRICH FILM FESTIVAL ODRŽAVA SE U SVOM PUNOM OBUJMU

Binoche će dobiti Golden Icon Award, a Depp donosi svoj film o The Poguesima
Objavljeno 29. rujna, 2020.

Za razliku od ostalih filmskih festivala u Švicarskoj koji su zbog pandemije koronavirusa otkazani, uključujući i onaj najznačajniji u Locarnu, organizatori Zürich Film Festivala odlučili su svoje 16. izdanje održati prema planu u fizičkom obliku i punom obujmu. Tako će do 4. listopada publika u kinodvoranama diljem najvećeg švicarskog grada moći uživati u bogatom filmskom programu i selekciji onog najboljeg što svjetska kinematografija nudi dok će festival ugostiti niz autora, filmaša, zvijezda i predstavnika medija iz cijelog svijeta.

Zürich Film Festival pokrenuo je i inicijativu "Solidarité Festivals" ugostivši ostale švicarske filmske festivale, u normalnim vremenima svoje konkurente, koji će u Zürichu prikazati izbor filmova sa svojih otkazanih izdanja.

- Ova inicijativa je naš znak prijateljstva i solidarnosti s našim kolegama i prijateljima u vrijeme pandemije. Ja osobno i čitav tim koji stoji iza festivala u Zürichu smatramo krucijalnim da se u ovim teškim vremenima držimo zajedno u ime sedme umjetnosti - izjavio je Christian Jungen, novi umjetnički direktor Zürich Film Festivala i idejni pokretač inicijative.

Oskarovka Juliette Binoche i slavni Johnny Depp imena su koja će pobuditi najveću pozornost medija i publike na 16. izdanju ZFF-a. Francuskoj će glumačkoj divi za impresivnu karijeru festival dodijeliti Golden Icon Award, najviše festivalsko priznanje koje su prethodnih godina dobili Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Richard Gere, Sean Penn i Cate Blanchett.

- U godini koja je tako nesretna za čitav svijet, pa tako i za kinematografiju i filmske festivale, s velikim zadovoljstvom dolazim u Zürich, sjajno je da festival ide dalje i predstavlja različite kulture kroz filmove sa svih strana svijeta. Čast mi je primiti ovu lijepu nagradu koja je ujedno i priznanje svim filmovima i redateljima s kojima sam radila - izjavila je Juliette Binoche, koja će nagradu na svečanoj ceremoniji primiti sutra, 30. rujna.

Binoche, koja će u Zürichu predstaviti i svoj novi film "La Bonne Épouse" ("Dobra žena"), komediju o ženskoj emancipaciji smještenu u školu za domaćice u francuskoj provinciji 1968., do danas je ostvarila 75 uloga surađujući s velikim imenima svjetske kinematografije među kojima su Kryszstof Kieslowski, André Téchiné, Philip Kaufman, Abbas Kiarostami, Olivier Assayas, Michael Haneke i David Cronenberg, a svjetsku je slavu zacementirala 1997. osvojivši Oscara za epizodnu ulogu u drami "Engleski pacijent".

Miljenik ženske populacije i najpoznati rocker među slavnim glumcima Johnny Depp, koji u posljednje vrijeme veću pozornost privlači medijskom sapunicom i suđenjem s bivšom suprugom, modelom i glumicom Amber Heard nego zapaženim ulogama i filmovima, na ZFF-u će predstaviti glazbeni dokumentarac "Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane McGowan" u režiji Juliana Templea koji Depp potpisuje kao producent. Dokumentarac koji je na upravo završenom filmskom festivalu u San Sebastianu osvojio Posebnu nagradu žirija intiman je pogled u svijet frontmena slavnog irskog punk rock benda The Pogues koji u razgovoru s Deppom govori o svom turbulentnom životu koji je žigosan alkoholizmom i glazbom koja ga je učinila slavnim i cijenjenim. Ulaznice za dvije projekcije filma koji je na programu 2. listopada rasprodane su čim su bile puštene u prodaju, a Depp će istoga dana održati i masterclass.

I festival u Zürichu naglašava svoj girlpower doprinos s ponosom ističući da žene potpisuju više od polovine filmova u tri natjecateljska programa i 40 % posto svih filmova koji će biti prikazani na festivalu. Od 165 filmova, od čega 23 svjetske premijere, najviše pozornosti će privući najatraktivniji naslovi koji se prikazuju u Gala programu. Osim filmova nagrađenih u Veneciji, Torontu i San Sebastianu kao što su prvijenac glumice Regine King "One Night in Miami", hvaljeni film ceste filmašice Chloe Zhao "Nomadland", distopijska drama "Nuevo Orden" meksičkog redatelja Michela Franca, gledatelji će moći vidjeti i špijunsku dramu "The Courier" s Benedictom Cumberbatchom, angažiranu komediju o izboru za miss svijeta 1970. "Misbehaviour" s Keirom Knightley, psihološku dramu "The Nest" o wannabe eliti s Judeom Lawom, crnohumornu dramu "Supernova" u kojoj Colin Firth i Stanley Tucci tumače ljubavni par, psihološki triler "Cortex" u režiji Moritza Bleibtreua te intimističku obiteljsku dramu "Fallen" koju potpisuje i u kojoj glumi Viggo Mortensen.

Iz Züricha: Stjepan HUNDIĆ
Od 165 filmova, od čega 23 svjetske premijere, najviše pozornosti svakako će privući Gala program
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike