Kultura
OSIJEK I VINKOVCI POTPISALI UGOVOR O KAZALIŠNOJ SURADNJI

Počele probe za prvu osječko-vinkovačku koprodukcijsku predstavu, Gospođicu Juliju
Objavljeno 29. rujna, 2020.

Samo nekoliko dana nakon prve ovosezonske dramske premijere, u osječkom je HNK-u ponovno bila konferencija za novinare. I ovaj je put (posredno) povod bila predstava Gospođica Julija, no u prvom je planu bilo potpisivanje ugovora o suradnji dvaju kazališta koja će taj Strindbergov komad u režiji Aide Bukvić koprodukcijski postaviti. Kako je sve planirano za proljeće pomaknuto na jesen, tako će i premijera te drame (u kojoj uz Mateu Marušić u naslovnoj ulozi glume i Vladimir Tintor i Petra B. Blašković) umjesto u svibnju, u sklopu ciklusa Scena u sceni - pred publiku vinkovačku 7. studenoga, a pred osječku 13. studenoga. Glazba će ovaj put biti povjerena Igoru Valeriju.


Doslovce odmah nakon potpisivanja ugovora, što je bila čast i obveza čelnih ljudi dviju kazališnih kuća - intendantice Dražene Vrselje u ime HNK-a u Osijeku i Zdenka Rečića u ime Gradskog kazališta "Joza Ivakić", mala je glumačka ekipa s redateljicom odradila i prvu probu. Potpisivanju je nazočila i predstavnica Osječko-baranjske županije i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je napomenuo kako je Vinkovcima "tiha želja" upravo suradnja s HNK-om, jer će to njihovu Gradskom kazlištu podići razinu kvalitete rada, a i vinkovačka će publika iz tog procesa svakako profitirati.


Intendanticu Vrselju veseli što se redateljica Aida Bukvić nakon devet godina (i premijere Vedrog duha Noela Cowarda) vratila u osječki HNK, u kojem ju pamtimo i po Osam žena Roberta Thomasa iz svibnja 2004.


- Nema velikog i malog kazališta, velikih i malih predstava, velkih gradova i provincija. Nevažno je gdje ste, sve je to stanje svijesti - napomenula je Dražena Vrselja, podsjetivši da su i prošlu sezonu zatvorili koprodukcijskom predstavom, Čehovljevim Višnjikom, koji su postavili s GDK-om Gavella.


Takve, mobilne i formom male, predstave kazalištu otvaraju brojne mogućnosti gostovanja, od Danske do Turske, od Lavova do Barcelone - slikovita je bila intendantica, svjesna da su to još uvijek samo želje.


Nikako više samo želja, nego stvarnost suradnja je HNK-a i GK "Joza Ivakić", koja je u drukčijim formama postojala i prije. Ravnatelj Rečić rekao je da nakon ovog čina mogu samo ići dalje, više i bolje. Nije krio sreću što je Aida Bukvić skupila odličan tim.
Ponosna što je s osječkim kolegama na sceni je i Matea Marušić, koja je ovom slojevitom ulogom prije četiri godine diplomirala na sarajevskoj akademiji i nestrpljiva je i sama doznati kakva će Julija biti sada.

Narcisa Vekić
Matea Marušić ovom je slojevitom ulogom Julije prije četiri godine diplomirala na sarajevskoj akademiji
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike