Novosti
KORONAVIRUS UZIMA NOVE ŽRTVE

U Vukovarskoj županiji zaražena 4 učenika, u samoizolaciji 9 razreda
Objavljeno 18. rujna, 2020.
U 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno 2100, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 280 pacijenata, od kojih je 21 na respiratoru. Šest zaraženih osoba je umrlo.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 11 novih pozitivnih osoba - po tri iz Vinkovaca i Soljana, dvije iz Županje, po jedna iz Ivankova i Andrijaševaca te još jedna s boravištem u drugoj županiji, dok je jedna osoba preminula. Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite VSŽ-a, četiri su osobe hospitalizirane zbog koronavirusa, a u samoizolaciji ih je 346. Među pozitivnima su i četiri radnika iz sustava zdravstva. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić potvrdila je kako su koronavirusom zaražena četiri učenika i dva prosvjetna radnika, a u samoizolaciji je devet razreda sa 156 učenika. "Imamo pozitivna tri učenika u osnovnim školama i jednoga u srednjoj školi te po jednog prosvjetnog djelatnika u osnovnoj i srednjoj školi," rekla je Krešić i dodala kako je u samoizolaciji osam razreda sa 131 učenikom u osnovnim školama i jedan razred s 25 učenika u srednjoj školi.


Ovoga se vikenda na području Osječko-baranjske županije održava 17 najavljenih javnih okupljanja, u mnogim župama zakazane su krizmene svečanosti, a organizirano je i više svadbenih svečanosti, te je stoga Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije pozvao sve građane, osobito organizatore okupljanja i pružatelje usluga, na striktno poštovanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijeku i Donjem Miholjcu te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna, izvijestio je županijski stožer u petak. Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a u četvrtak je preminula žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, koja je uz COVID-19 imala više kroničnih bolesti. U 24 sata epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 19 kontakata novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 356 osoba.
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je o 12 novooboljelih od koronavirusa u toj županiji. Trenutno su 124 osobe pozitivne na koronavirus, a 14 je pod nadzorom liječnika u bolnici. U samoizolaciji su 733 osobe. Stožer poziva građane koji su od 11. do 17. rujna bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću da se u slučaju pojave simptoma koronavirusa odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima. Devet novih koronavirusom zaraženih osoba zabilježila je Požeško-slavonska županija. U toj županiji su trenutno na koronavirus pozitivne 124 osobe, a devet ih je pod nadzorom liječnika u bolnici. D.K./D.Pav.
BRZI RAST
Broj zaraženih novim koronavirusom bitno se povećao u svijetu u posljednjih sedam dana i sada je već prešao trideset milijuna, a posebice je brzo rastao u Europi. U svijetu je svaki dan potvrđeno 286.000 zaraženih, odnosno osam posto više nego tjedan dana prije. Dnevni broj novozaraženih u Europi utrostručio se od srpnja (47.300 ovaj tjedan, prema oko 15.000). Zaraza se brže širi i na Bliskom istoku (+13 posto), u Sjedinjenim Državama i Kanadi (+11 posto), u Aziji (+7 posto) te u Latinskoj Americi i na Karibima (+3 posto). Zaraza se najbrže širi u Češkoj (+65 posto, 1300 zaraženih na dan).
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike