Sport
FILIP UREMOVIĆ

Drago mi je da kod Dalića ima dosta Slavonaca
Objavljeno 3. rujna, 2020.
Rođeni Požežanin, nogometaš Rubin Kazana, prvi je put u kadru A reprezentacije Hrvatske

Zadnji intervju za Glas Slavonije Filip Uremović imao je u vrijeme izolacije koju je "izdržavao" u rodnoj Požegi. Stoper ruskog Rubina iz Kazana tada je kući stigao, zajedno s još nekolicinom nogometaša, iznajmljenim zrakoplovom.

Poželio je i tada da jednoga dana bude dio A reprezentacije Hrvatske. Dotad je igrao u svim mlađim hrvatskim uzrastima, zadnje na EP-u za mlade reprezentacije prošle godine. Želja mu se uslišila već ovoga rujna, uoči prvih nastupa Vatrenih u Ligi nacija. Njegovo ime i prezime prvo je osvanulo na pretpozivu, koji je kasnije izbornik Zlatko Dalić aktivirao u poziv.

Među reprezentativce iz ruskog Tatarstana stigao je među zadnjima, u ponedjeljak navečer.

Stoper, ili desni bočni
- Nije ovaj put trebalo iznajmljivati zrakoplove. Rusi su otvorili linije prema Engleskoj i Turskoj, tako da sam došao u Zagreb preko Istanbula. Manje komplicirano nego proljetos, ali još uvijek mi je put trajao gotovo 18 sati.

U reprezentaciji su ga svi toplo dočekali. Neke od reprezentativaca poznaje iz U-21 reprezentacije.

- Najbolji sam s Nikolom Vlašićem. Mi smo generacija, a i danas obojica igramo u Rusiji. Naravno, dobar sam i s Brekalom i Grbićem, koje također poznam iz mlade reprezentacije. Ostali su svi dali do znanja kako su na usluzi.

Izbornik Dalić. Kakav je dojam ostavio?

- Iskreno, ranije nisam imao s njim priliku razgovarati, tako da je meni uopće već sam pretpoziv bio iznenađenje. Sada smo malo popričali. Ostavlja dojam vrlo mirnog, stabilnog i korektnog čovjeka.

U Rubinu igra na poziciji stopera, a pokriva i desnog bočnog, što je bio i u mladoj reprezentaciji. Gdje ga vidi Dalić?

- Ne znam još. Na prvom treningu bio sam i stoper i desni bočni. Mogu pokriti obje pozicije, ali sam prirodno stoper. U Rusiji igram stopera, a odigrao sam ove sezone jednu utakmicu na desnom boku, jer je bilo dosta ozljeda i kartona. Možda se u ovom trenutku lakše probiti u reprezentaciji na poziciju desnog bočnog. Kod stopera je mnogo veća konkurencija. Ali, vidjet ćemo. Što god izbornik odluči.

Čeka debi
Požežanin je povećao slavonsku koloniju u reprezentaciji. Zanimljivo, sve sami igrači iz zadnjeg reda: Uremović, Vida, Škorić i Barišić. Kompletna zadnja linija. Dodajmo da su u Daličevim širim kombinacijama i ozlijeđeni Matej Mitrović i Dino Perić.

- Ha, ne znam. Valjda mi Slavonci najbolje odrađujemo obrambene zadaće. Drago mi je da nas ima Slavonaca. Kada sam igrao u mlađim uzrastima nije nas bilo toliko. Nekako su uvijek u prvom planu igrači iz Zagreba i Splita, odnosno Dinama i Hajduka. Mi smo dokaz da se i iz Slavonije može uspjeti.

Čeka još debi u A reprezentaciji. Da može birati bi li to bilo protiv Ronalda i Portugala, ili Mbappea i svjetskih prvaka Francuza?

- Ne znam ni sam. Igrači koje ste spomenuli su sam vrh svjetske klase. Dvije vrhunske reprezentacije od kojih ipak Francuska ima više klasnih igrača. Što se tiče debija, nije bitno, samo da se on dogodi. Moram u svakom trenutku biti spreman i opravdati povjerenje - zaključio je Uremović.

Krešimir Lacković
DIJETE KAMEN INGRADA
Uremović je rođeni Požežanin, a nogomet je počeo igrati s pet godina. U tadašnjem prvoligašu Kamen Ingradu.

- Sjećam se utakmica kada su igrali Prvu ligu. Bio sam i na utakmici protiv Schalkea, ali se baš toga ne sjećam. Pa imao sam samo šest godina - pričao je Uremović, koji je s nepunih 16 godina otišao u Cibaliju.

Potom 2016. odlazi u zagrebački Dinamo, gdje je igrao samo za drugu momčad. Dvije godine kasnije igrao je za ljubljansku Olimpiju (trener Igor Bišćan), odakle je nakon samo šest mjeseci otišao u Kazan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike