Novosti
JANKOVICS PRVI PREDAO IZVJEŠTAJ O FINANCIRANJU PROMIDŽBE

Zastupnicima samo iznos koji su potrošili za kampanju, ostatak se vraća u proračun
Objavljeno 27. srpnja, 2020.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics prvi je od pedesetak sudionika parlamentarnih izbora koji je objavio završni izvještaj o financiranju svoje promidžbe.


Jankovics, koji je bio jedini kandidat za zastupnika mađarske manjine, prijavio je da su mu primitci (vlastita sredstva) za promidžbu iznosili 115 tisuća, a rashodi nešto manje od 112 tisuća kuna. Glavninu tog novca potrošio je na grafičke i tiskarske usluge, dakle plakate, nije se, navodi, oglašavao na televiziji, radiju, portalima..., a donatora nije imao.


Zahvaljujući činjenici da je ušao u Sabor, Jankovics ima pravo na naknadu troškova od 135 tisuća kuna, no neće dobiti cijeli iznos, nego samo dio koji je stvarno potrošio, dakle 112 tisuća kuna, potvrđuju u Državnom izbornom povjerenstvu. Prijašnjih izbora znalo se dogoditi da pojedini izborni sudionici dobiju višestruko veću naknadu negoli su imali stvarnih troškova, pa su na određeni način "zarađivali" na promidžbi. Sada to više nije slučaj, Vlada, u čijoj je ovlasti utvrditi visinu naknade, jasno je naznačila da stranke, neovisne liste i kandidati imaju pravo na 135 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu, s tim da im se naknada ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova. Slijedom toga, na Jankovicsev će račun sjesti samo 112 tisuća kuna, ostalih 23 tisuće vratit će se u državnu blagajnu.


Sa po 135 tisuća kuna država bi troškove izbora trebala nadoknaditi HNS-u i NS Reformistima koji su osvojili po jedan mandat te zastupnicima manjina Furiu Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka manjina), Veljku Kajtaziju (pet manjina) i Ermini Lekaj Prljaskaj, koja je ponovno izabrana za zastupnicu 12 manjina. Najveći iznos naknade - 8,9 milijuna - trebao bi dobiti HDZ koji je osvojio 66 mandata, Restart koaliciji trebalo bi pripasti 5,5 milijuna, Domovinskom pokretu Miroslava Škore 2,2 milijuna kuna, Mostu 1,1 milijun, strankama okupljenim oko platforme Možemo! 945 tisuća kuna, koaliciji SSIP, Fokus i Pametno 405 tisuća kuna, isto koliko i Pupovčevu SDSS-u.


No, hoće li u konačnici tako i biti tek će se vidjeti, nakon što izborni sudionici podnesu svoja završna financijska izvješća. Dužni su to učiniti zaključno do 4. kolovoza, unosom izvješća u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja promidžbe. Javnost ta izvješća može vidjeti na mrežnim stranicama DIP-a, prvog radnog dana od dana podnošenja.
Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, najkasnije u roku 75 dana od dana objave konačnih rezultata izbora. Utvrdi li se da se neka stranka, lista ili kandidat nisu držali zakona, mogu dijelom ili u cijelosti ostati bez naknade. Ovo posljednje može im se dogoditi ako su sredstva za promidžbu koristili u nedopuštene svrhe, a bez dijela naknade mogu ostati ako su, primjerice, potrošili više od milijun i pol kuna po izbornoj jedinici. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike