Osijek
ISPOD CRTE JE OSTALO STOTINJAK MALIŠANA

Prednost pri upisu u gradske vrtiće djeci čija oba roditelja rade
Objavljeno 28. srpnja, 2020.

Nakon što su okončani redoviti upisi u Dječji vrtić Osijek, ispod crte je ostalo stotinjak mališana. Nekolicina je roditelja koji su “izvisili” za mjesto u gradskom vrtiću ostala zatečena činjenicom da im dijete nije upisano. Među njima, čini se, mahom oni iz većih obitelji, u kojima je samo jedan roditelj zaposlen. Tvrde, prijašnjih godina djeca iz mnogočlanih obitelji mogla su se upisati u vrtić ravnopravno s djecom s oba zaposlena roditelja jer su ostvarivali jednak broj bodova, samo prema drugim osnovama.

No, provjerili smo, to više nije moguće. Naime, aktualna je pedagoška godina započela primjenom novih Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek i Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u ovu ustanovu. Podsjetimo, lani u lipnju Gradsko vijeće usvojilo je novu Odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece. Tim je potezom Dječji vrtić Osijek nakon niza godina uspio formalizirati brojne odredbe unutar svojih pravilnika koje su se već primjenjivale u praksi kada je u pitanju upisni postupak, te dati prednost upisa djeci oba zaposlena roditelja.

“Prema Pravilniku, kada je u pitanju ostvarivanje prednosti pri upisu u Dječji vrtić Osijek, ove ju godine redom imaju: djeca s teškoćama u razvoju, djeca s odgodom upisa u prvi razred, djeca zaposlenih roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca uzeta na uzdržavanje, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca roditelja koji imaju status redovitog studenta/učenika, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca koja žive u težim socijalnim i zdravstvenim prilikama prema preporuci Centra za socijalnu skrb i djeca iz obitelji s troje ili više malodobne djece”, izvještavaju iz Dječjeg vrtića Osijek.

No, napominje se, ove odredbe ne znače da nakon što se nezaposleni roditelji zaposli obitelj mora čekati sljedeće redovite upise kako bi zbrinuli dijete za radnog vremena. U tome kontekstu Dječji vrtić Osijek ponovno otvara aplikaciju za upis mimo redovitog upisa od 17. kolovoza te, prema odluci Grada Osijeka, dodatno novozaposlene roditelje oslobađa od plaćanja programa ranog i predškolskog odgoja za dijete koje boravi u Dječjem vrtiću Osijek za prvi mjesec nakon zaposlenja. I. Solar
Aktualna je pedagoška godina započela primjenom novih Pravila o uvjetima upisa u Dječji vrtić Osijek
Najčitanije iz rubrike