Novosti
PREMIJER: OSIGURALI SMO NORMALNO FUNKCIONIRANJE DRŽAVE

Vladinim mjerama spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća
Objavljeno 25. lipnja, 2020.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da je Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu zbog koronakrize spašeno 600 tisuća radnih mjesta te 103 tisuće poduzeća.


Te mjere su, kako je podsjetio, uključivale isplatu naknade poslodavcima za plaće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otpis izravnih poreza i doprinosa, a tu je i nabava nužne medicinske opreme za zdravstveni sustav. PlenkovIć je rekao kako je riječ o golemim iznosima pomoći koje je Vlada osigurala i zahvaljujući ugledu Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima. "Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države", rekao je Plenković.


"Pokazali smo da smo na visini zadatka", dodao je. Iznio je i konkretne brojke prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca, odnosno 503 radnika; za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, a za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika. Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković. Hrvatskoj će, još je rekao, u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a biti na raspolaganju 22 milijarde eura te više od deset milijardi eura iz EU-ova programa za gospodarski oporavak, od čega su tri četvrtine nepovratna sredstva.


Premijer je rekao i kako je bolest COVID-19 "nakon uspješne borbe u prvom valu, ponovno tu". Podsjetio je da je povoljna epidemiološka situacija Hrvatskoj omogućila da se među prvima otvori prema stranim turistima. "Bili smo svjesni da to istodobno predstavlja i potencijalni rizik", rekao je, i dodao kako se ponovno bilježi porast broja zaraženih, ali riječ je uglavnom o našim građanima koji su došli iz nekih susjednih zemalja. "To treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje moramo pridržavati mjera", upozorio je Plenković.


Na Vladinoj sjednici najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena, kao nove mjere očuvanja radnih mjesta.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da Vlada sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu očuvanja radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena. Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, posebice za tvrtke koje imaju više od deset zaposlenih. Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije. Očekuje da će ukupan trošak do kraja godine iznositi nešto manje od tri milijarde kuna. D.Pav./H
PRETKRIZNA RAZINA ZAPOSLENOSTI
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na sjednici Vlade ocijenio je kako su mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom "pokazale svu moć Vlade da sačuva radna mjesta". Podsjetio je da je provedba same potpore počela 23. ožujka te izvijestio da su do sada isplaćene 5,3 milijarde kuna potpora, a s uključenim doprinosima ta se svota penje na 7,4 milijarde kuna. Ministra Aladrovića raduju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji, kako je rekao, pokazuju da smo se sa srijedom i četvrtkom, 24. i 25. lipnja, vratili na pretkriznu razinu zaposlenosti. "Sada imamo više od milijun i 543 tisuće osiguranika, a u fazama prije nego što je kriza počela imali smo manji broj. Što se tiče tržišta rada možemo reći da smo uspješno savladali sve do sada postavljene prepreke", ocjenjuje ministar rada i dodaje kako zadnjih mjesec dana u Hrvatskoj konstantno pada broj nezaposlenih.