Osijek
ŽELI SRUŠITI SVJETSKI REKORD

Krešić (71) trčat će
utrku od 208 katova
Objavljeno 9. lipnja, 2020.
Trčati stepenicama od podruma do 16 kata, i tako 13 puta zaredom, odnosno pretrčati ukupno 208 katova za manje od sat vremena i 37 minuta! Zvuči fascinantno, zar ne? Upravo će takav pothvat u srijedu, 10. lipnja, s početkom u 21 sat, u stambenom-poslovnoj zgradi na Trgu slobode 8 pokušati izvesti 71-godišnji Osječanin Božidar Deodat Krešić. Ovaj vlasnik 14 državnih rekorda u veteranskoj atletici svojedobno se upisao i u Guinnessovu knjigu rekorda, no sve to, kako nam je rekao u ponedjeljak, nije ništa u usporedbi s nadolazećom utrkom.

Riječ je o utrci službena naziva “Run up Chicago - 3120 stepenica/208 katova”. Chicago zbog toga što je aktualan rekord postavljen u tom američkom gradu, što znači da će, ako Božidar uspije, do nekog novog rekorda svaka buduća utrka nositi ime Osijek. Utrka će se odvijati na način da će Božidar trčati od podruma do 16 kata, pri čemu taj uspon ne smije trajati duže od 6 minuta i 30 sekundi, nakon čega će se spustiti liftom i tu radnju ponoviti još 13 puta, sve dok se zapravo ne popne na 208. kat. Da bi srušio aktualni rekord to će morati učiniti za sat vremena i 37 minuta, a treba spomenuti i da se vrijeme neće mjeriti dok se bude spuštao liftom.

- Osim ovoga pokušaja rušenja svjetskog rekorda, gospodin Krešić je našem towerrunning sportu omogućio priliku da dobijemo svoje mjesto u predsjedajućem timu Svjetske udruge towerrunninga, što je značajna stvar, jer smo se ugurali među 23 države među kojima su nacije poput Francuske, Velike Britanije, Kine itd. Ono što će se dogoditi u srijedu bit će dobro popraćeno od strane svjetske towerrunning zajednice, tako da će to biti i lijepa promocija Osijeka - naglasio je sportski direktor utrke Ivan Glavaš.

Božidara Deodata Krešića upitali smo je li spreman, i što je kod ovakvih nevjerojatnih utrka ključno?

- Spreman sam. Ako želiš napraviti rezultat, moraš ga imati u glavi. Tu utrku prošao sam tri puta, imam iskustvo, imam to u podsvijesti i u srijedu me, pod navodnicima, očekuje puka formalnost. Bojim se samo jedne stvari - grčeva, ako se oni pojave gotov sam s utrkom, pa iz tog razloga posljednjih deset dana uzimam tablete magnezija, što mi je donijelo strahovite želučane probleme, ali bar me ne boli glava, i neću imati grčeve - kroz smijeh poručuje ovaj veteranski atletičar pred kojim je uistinu velik posao. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike