Zdravlje
STUDIJA COVID-19

Antimalarik uz antibiotik je opasan za oboljele
Objavljeno 1. lipnja, 2020.
Kombinacija tih lijekova triput povećava opasnost od smrti u roku od 30 dana

Pacijenti s karcinomom koji su primali kombinaciju lijeka hodroksiklorokina imaju triput veće izglede umrijeti u roku od 30 dana nego oboljeli koji primaju samo jedan lijek, navode američki znanstvenici u novoj studiji. Prvi rezultati studije upućuju na to da bi liječnici takvim pacijentima trebali prestati propisivati antimalarik hidroksiklokokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom sve dok se ne završe dodatna ispitivanja.

"Terapija hidroksiklorokinom i azitromicinom snažno je povezana s povećanom opasnošću od smrti", rekao je dr. Howard Burris, predsjednik Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) predstavljajući novinarima rezultate studije. Isprva se vjerovalo da kombinacija ta dva lijeka pomaže oboljelima od COVID-19, ali noviji podatci bacili su sumnju na takav pristup.

"Kombinacija tih lijekova triput povećava opasnost od smrti u roku od 30 dana iz bilo kojeg razloga", rekao je dr. Jeremy Warner iz zdravstvene ustanove Vanderbilt University Medical System.

Warner i njegovi kolege analizirali su podatke 925 pacijenata oboljelih od raka koji su se zarazili koronavirusom u razdoblju od ožujka i travnja. Trinaest posto tih pacijenata umrlo je u roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze.

Općenito, pacijenti u kojih je karcinom aktivno napredovao u vrijeme infekcije imali su pet puta veće izglede umrijeti u roku od 30 dana u odnosu prema onima koji nisu bili u remisiji ili u njih u tom trenutku nije bilo znakova raka.

U istraživanju koje predstavlja studija 180 pacijenata primalo je hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom, a 90 pacijenata primalo je samo hidroksiklorokin. Vlade Francuske, Italije i Belgije obustavile su korištenje hidroksiklorokina za COVID-19 držeći se naputka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila prekinuti testiranje tog lijeka iz sigurnosnih razloga.

Potrebno je provesti pomna istraživanja da bi se razjasnile opasnosti i koristi uzimanja tih dvaju lijekova pojedinačno ili u kombinaciji.

Ipak, Warner je rekao da su njegova otkrića u skladu s analizom objavljenom u medicinskom časopisu Lancet koje se odnosi na više od 96.000 ljudi hospitaliziranih s bolešću COVID-19. Ta je studija pokazala da je hidroksiklorokin povezan s povećanom opasnošću od smrti i srčanih tegoba. Schilsky je pozvao na oprez sve dok medicinski stručnjaci ne budu raspolagali s više podataka. Takva terapija trebala bi se uzimati samo u kontekstu kliničkih ispitivanja, upozorio je dr. Schilsky.

Samo su dva pacijenta obuhvaćena studijom uzimala lijek kao dio kliničkog ispitivanja.

Na oprez je pozvao i dr. William Cance, znanstveni voditelj u Američkom društvu za rak, kazavši da ova studija poziva na oprez u propisivanju ta dva lijeka pacijentima oboljelima od raka i COVID-19.
Hina
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je prekinuti testiranje tog lijeka iz sigurnosnih razloga
Najčitanije iz rubrike