Osijek
KOMUNALNI PROBLEMI

Usred naselja Filipovica napravili divlji deponij
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Osim divljeg deponija, pokraj kojega je i duboka jama, opasnost su za stanovnike, a naročito djecu, i košnice

U Jablaničkoj ulici u naselju Filipovica, na parceli između kućnih brojeva 25 i 32, dugi niz godina, upozoravaju njezini stanovnici, nalazi se divlji deponij zbog kojega život u toj inače lijepoj prigradskoj ulici nije onakav kakav bi trebao biti - miran i dostojanstven.

Kako su nam rekli susjedi koji žive u neposrednoj blizini navedene parcele, konstantno svjedoče njezinu onečišćenju, otpad, od stiropora do starih cigli i koječega drugog, bacaju vlasnici parcele. I ne samo što bacaju otpad nego su tamo stavili i košnice, pa su tako, osim divljeg deponija pokraj kojega se nalazi i duboka jama, opasnost za stanovnike, naročito djecu, i potencijalni pčelinji ubodi.

- Imam dijete s posebnim potrebama koje ne razumije što je opasnost. Moglo bi u igri uletjeti u roj pčela, a tu je i ta jama koju su obećali zatrpati, međutim, ostalo je samo na obećanju. U dvorište nam dolaze i štakori, vjetar po cijeloj ulici raznosi smeće. Situacija je neizdrživa - ogorčena je naša sugovornica pokraj čije su kuće, na samo dva i pol metra udaljenosti, prošloga vikenda istovarili četiri kamiona građevnog otpada. Svoje riječi potkrepljuje nizom fotografija na kojima se jasno vidi da je praksa odlaganja otpada na tom mjestu skandalozna konstanta.

I drugi susjed upozorava na pčele koje se nalaze u neposrednoj blizini kuća, tvrdi da zbog njih ne može sigurno izlaziti u vlastiti vrt. Općenito, situacija koju smo u utorak zatekli u Jablaničkoj ulici doista je ružna i nedopustiva. Osim navedenog otpada, tamo se nalaze i prastara, istrunula vozila. Sve je zaraslo u šikaru, zbog čega su stanovnici tog naselja s pravom zabrinuti. Pogotovo za djecu jer, znatiželjna kakva jesu, mogla bi nabasati na rupu i ozbiljno se ozlijediti, a lako je moguć i napad pčela, kojima u naselju ne bi trebalo biti mjesto.

Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, stanovnicima Jablaničke savjetuje da se obrate na njihov dežurni telefon, nakon čega će komunalni redari izići na teren, utvrditi činjenično stanje i sukladno njemu postupiti.

- Ako je riječ o otpadu, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Odluci o komunalnom redu zabranjeno je odlaganje otpada na površinama uz površine javne namjene i u tom slučaju redari reagiraju. Sve takve aktivnosti mogu se prijaviti na telefon 229-123 i redari će postupiti onako kako je propisano zakonom i odlukom - poručuje Šiškić.

Što se tiče pčela, Šiškić kaže kako njihovo držanje u granicama građevinskog zemljišta nije izrijekom zabranjeno Odlukom o komunalnom redu, ona zabranjuje tek držanje domaćih životinja i peradi, no i tu će situaciju, kako nam je rekao, komunalni redari provjeriti nakon što iziđu na teren.

Ivan Alilović
NALIO: PODUZET ĆEMO SVE ŠTO MOŽEMO
S ovim je problemom dobro upoznat i gradski vijećnik Zdravko Nalio, donedavni predsjednik GČ-a Industrijska četvrt, kojem pripada i Filipovica.

- Već sam prije mjesec dana razgovarao i sa zabrinutim stanovnicima Jablaničke i s ljudima koji na toj parceli odlažu otpad. Obećali su da će zatrpati rupu i sanirati česticu na kojoj je bilo i nekakvog stiropora, međutim, kako to ipak nisu učinili, mi ćemo u ime Gradske četvrti obavijestiti komunalno redarstvo i poduzeti sve što možemo sukladno zakonu kako bi se taj problem konačno riješio - poručuje Nalio.
Ivica Šiškić

voditelj Odsjeka komunalnog redarstva

Stanovnicima Jablaničke savjetujem da se obrate na naš dežurni telefon, nakon čega će komunalni redari izići na teren, utvrditi činjenično stanje i sukladno njemu postupiti
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike