Zdravlje
ATEROSKLEROZA

Brzo napreduje između 40. i 50. godine
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Ateroskleroza, bolest krvnih žila za koju je karakteristično da smanjuje prohodnost i elastičnost arterija zbog stvaranja plaka na njihovim stijenkama, glavni je uzrok koronarnih bolesti, a naglo se ubrzava između 40. i 50. godine, rezultati su studije španjolskih znanstvenika.Oni su analizirali podatke prikupljene među 4200 sredovječnih, ali zdravih žena i muškaraca u razdoblju od 10 godina.Otkrili su da, suprotno onomu što su prije vjerovalo, ateroskleroza može vrlo brzo napredovati upravo u toj dobi i među osobama koje se čine zdravima.

"Ovo je prva studija koja analizira progresiju ateroskleroze u kraćem razdoblju. Dosad se vjerovalo da bolest napreduje sporo tijekom života. No naši su rezultati pokazali da je bolest vrlo brzo napredovala kod 40 posto ispitanika", kazao je dr. Borja Ibañez, direktor kliničkih istraživanja u Nacionalnom centru za kardiovaskularna istraživanja (CNIC) u Madridu.

Do tih su rezultata došli koristeći se ultrazvukom perifernih arterija. "Ta se metoda pokazala mnogo učinkovitijom od klasične metode proučavanja razine kalcija u arterijama računalnom tomografijom (CT)", rekla je glavna autorica studije dr. Beatriz López-Melgar. Liječnici često otkriju aterosklerozu tek nakon što osoba doživi srčani ili moždani udar. U tako kasnoj fazi intervencije, čiji je cilj ublažiti posljedice bolesti, imaju ograničen učinak.

Prijašnjim otkrivanjem bolesti i uz saznanje da se treba fokusirati na osobe u dobi između 40. i 50. godina, liječnici mogu pomoći u sprečavanju njezina razvoja i prije trenutka u kojemu bolest postaje opasna za zdravlje.Ključno je saznanje u ovoj studiji to što je u kratkom razdoblju, od samo nekoliko godina, kod 40 posto sudionika ateroskleroza brzo napredovala. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike