Novosti
UDARAC KONTINENTALNOM TURIZMU

Nadali se rekordima, sada samo žele brzi oporavak
Objavljeno 20. travnja, 2020.
U turističkom smještaju u Osječko-baranjskoj županiji samo je nekoliko građevinara i - osoba u karanteni

Turistička branša sigurno se može svrstati u kategoriju najvećih gubitnika koronakrize.


A godina je, bar na području Osječko-baranjske županije, počela onako kako se poželjeti može. Zahvaljujući prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma, dobroj promociji i vrijednim turističkim djelatnicima, u prva dva mjeseca ove godine evidentiran je veći broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju.

Čekaju lipanj

U siječnju je, tako, u Osječko-baranjskoj županiji noćilo 12.923 gostiju (prošle godine 9901), a u veljači 12.535 (godinu dana prije 11.546). Dobro je krenulo i početkom ožujka, ali je ubrzo stalo, pa je u sustavu e-visitor zabilježeno 7688 noćenja, gotovo 12.000 manje nego prošlogodišnjeg ožujka. U prvih 15 dana ovogodišnjeg travnja, pak, ostvareno je samo 1716 noćenja, a u istom razdoblju prošle godine ta brojka bila je gotovo šest puta veća - 9645. Kada se govori o travanjskim (i dijelu ožujskih) noćenjima, važno je istaknuti da u velikoj većini slučajeva nije riječ o turistima, nego o građevinarima, karantenskim noćenjima i slično. Upravo travanj i svibanj, odnosno rujan i listopad, udarni su turistički mjeseci na ‘‘kontinentu‘‘. Tvrdi to i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. "Već godinama su proljeće i jesen naši aduti. Nažalost, prvi dio udarne sezone je na izmaku, a umjesto da radimo punom parom, gostiju nema. Osim onih koji su morali odraditi karantenu i dvoje-troje gotovo slučajnih prolaznika. Što će biti dalje, nitko ne zna. Svi se nadaju da bi u lipnju mjere trebale biti blaže, ali to su samo naše želje, na što ne možemo utjecati", kaže Perkušić, nastavljajući kako već razmišljaju o postkriznom razdoblju.


Za posjetitelje je zatvoren i baranjski biser prirode, Kopački rit, no tamošnje stručne službe rade u prilagođenim uvjetima. Ni jednog gosta nema ni u hotelu Patria, koji je s 51 sobom, odnosno 110 ležajeva, najveći baranjski smještajni kapacitet, u kojem su lani krenuli u temeljitu obnovu, u koju su uložili pet milijuna kuna. No malo je gostiju imalo prigodu uživati u tome.


"Hotel je zatvoren. Dio djelatnika je na godišnjem odmoru, a dio odrađuje dežurstva. Hotel se redovito održava i radimo na novom jelovniku, koji nas posebno veseli", kaže Marija Vuko, voditeljica hotela, dodajući kako dozvolu za rad imaju, ali su odlučili zatvoriti vrata jer im se ne isplati raditi samo zbog smještaja, bez konzumacije hrane i pića. Za sada je osam ranije dogovorenih svadbenih svečanosti prebačeno za rujan, listopad i iduću godinu, dok je samo jedna otkazana. I ona tvrdi kako su proljeće i jesen udarni termini, kada su im kapaciteti gotovo 100 % popunjeni, najviše zahvaljujući kongresnom turizmu i team buildingu, za organiziranje kojih se, bar što se ove godine tiče, pribojava da će ponestati novca. "Nadam se da ćemo vrlo brzo početi raditi punom parom, ali pretpostavljam kako ćemo posljedice duže osjećati", naglašava Vuko, izražavajući nadu da će, unatoč svim problemima, opstati.
Preživjeti

Pusto je i baranjsko etnoselo Karanac. Na ulicama je, doduše, živo, ali ‘‘zahvaljujući‘‘ gradnji kanalizacije.


"Čim je počela kriza, došlo je do otkazivanja rezervacija, što je bilo logično. Nadamo se da će se u lipnju nešto promijeniti. Zaprimili smo čak i neke rezervacije za lipanj, pa ćemo vidjeti", priča Nada Piljić iz karanačkog OPG-a Ivica i Marica. Tvrdi kako im se ‘‘tope rezerve‘‘ koje su ostavili za početak godine, kada gostiju inače baš i nema.


"‘Bum‘ smo očekivali u travnju i svibnju, kada ostvarujemo veći dio prihoda. Promet nam se nije prepolovio, nego ga uopće nema. Ipak je riječ o obiteljskom poslu, koji nam je jedini izvor prihoda, pa je šok to veći. No optimisti smo i ne sjedimo prekriženih ruku, nego se pripremamo za novi početak sezone. Smještajni kapaciteti već su spremni i osvježeni, radimo na vanjskim poslovima poput gradnje korala, kokošinjca i slično", objašnjava Nada Piljić, dodajući kako bi im lakše bilo, primjerice, da se uvede prolongiranje otplate rata kredita na način da ih, kada za to dođe vrijeme, počnu otplaćivati redom, a ne odjednom. Ruže ne cvjetaju ni svojevrsnom pioniru baranjskog turizma, Denisu Sklepiću.


"Kako je počelo, čini mi se ove godine nećemo dočekati ni jednog američkog gosta", nesretan je Sklepić, čija se obitelj ‘‘specijalizirala‘‘ za prihvat kruzerskih gostiju iz SAD-a. Prošle godine je kod njih boravilo približno 2000 Amerikanaca. Jedna je tura ove godine čak i krenula, ali nije stigla. Bostonska im agencija nudi prebacivanje termina za sljedeću godinu, a Sklepići još uvijek ne znaju razvoj situacije.
"Kao i svake godine, sanirali smo sobe i pripremili ih za prihvat. Sada razmišljamo kako preživjeti godinu", kaže Denis, dodajući kako su se sada posvetili poljoprivredi.


Ivica Getto
BARANJA ĆE BITI IDEALNA ZA ONE KOJI POŽELE ODMOR NAKON OVE KRIZE
TZ Baranje u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije priprema promotivne filmiće u kojima bi se predstavili svi turistički dionici i pozvali potencijalne goste. Perkušić naglašava kako bi Baranja, u bliskoj budućnosti, trebala imati određene komparativne prednosti jer riječ je o destinaciji s malim smještajnim kapacitetima koji omogućavaju obiteljski boravak, bez kontakta s drugim ljudima. Slično razmišlja i Renata Forjan iz TZ Općine Bilje, koja dodaje kako naglasak treba staviti na mir, prirodu, autohtonu gastroponudu i ostale slične ‘‘baranjske specifičnosti‘‘. I u biljskom TZ-u rade na svojevrsnom ‘‘spašavanju sezone‘‘, pa u suradnji s agencijama osmišljavaju promotivne aktivnosti i "postkoronarne" pakete (u koje uključuju OPG-ove) kako bi, nakon smirivanja situacije, privukli što više domaćih gostiju. "Još je rano za prognoze, ali sigurno nećemo dostići prošlogodišnju rekordnu brojku od 23.000 noćenja, što je 5000 više nego pretprošle godine. Sve manifestacije koje su trebale biti održane do 1. srpnja su otkazane, a vrijeme će pokazati hoće li moći biti održani Ribarski dani i Paprika fest", kaže Forjan. Nema informacija da u ovom trenutku turisti borave u nekom od 45 smještajna kapaciteta (434 ležaja) na području općine Bilje. Kao i na području pod ingerencijom TZ Baranje, zanemarivi dio smještajnih kapaciteta koriste građevinari i, eventualno, osobe u karanteni.

U ovom trenutku na području TZ Baranje evidentirano je 18 noćenja. Riječ je o građevinarima i karanteni. Od početka mjeseca bilo je 147 noćenja, a u istom razdoblju prošle godine - 783. Više od 40 posto noćenja u odnosu prema 2020. godini zabilježeno je tijekom prvog tromjesečja i 15 travanjskih dana 2019.
Piljić: Optimisti smo i ne sjedimo prekriženih ruku, nego se pripremamo za novi početak sezone
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

Najčitanije iz rubrike