Osijek
SPREMNI, ALI NE ŽELE PROFITIRATI

Taksi-usluga neće poskupjeti
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
U pravilu je “jedna vožnja jedan putnik”, koji će biti smješten iza suvozačeva sjedala

Kako je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite odlučeno da se uz međugradski obustavljaju i svi oblici javnog gradskog prijevoza, a to se u Osijeku i njemu najbližim naseljima odnosi na obustavu prometovanja tramvaja i autobusa GPP-a na redovitim linijama, Osječanima, osim onih koji su obuhvaćeni posebnim mjerama Gradskog stožera, ali samo za prijevoz do posla, na raspolaganju su, osim vlastitih automobila, bicikala (i jasno drugih oblika prometala), te pješačenja - taksi-vozila. Srećom, posljednjih godina taksi-scena u Osijeku je nabujala, pa sada ima i dovoljno tvrtki koje pružaju tu uslugu, pa i raspoloživih vozila.

Premda, priznat će neki od vlasnika taksi-tvrtki s kojima smo razgovarali o ovoj temi, pa su zbog razumljivih razloga željeli ostati anonimni, među dio njihovih vozača uvukao se strah te su izvijestili poslodavce kako na njih ne mogu računati. “Ne treba im zamjeriti”, kaže nam naš sugovornik.

Oni koji su prihvatili izazov, dobro su se organizirali. I u javnozdrastvenim mjerama i u organizaciji unutar tvrtke. Domagoj Horvat, voditelj operativnih poslova u Osječkom taxiju, tako će izvijestiti kako na raspolaganju imaju 30 vozila i očekuju da bi to trebalo zadovoljiti potrebu tržišta.

- Pri čemu ćemo se prije svega voditi ciljem zdravstvene zaštite, kako naših vozača tako i putnika. S naše strane već sada smo se opskrbili potrebnim količinama dezinfincijensa - kojima dva do tri puta dnevno temeljito iznutra i izvana ‘prođemo’ naša vozila. Svi vozači imaju rukavice, stižu i zaštitne maske. Pratimo i upute stožera o potrebnom razmaku, u pravilu bit će to “jedna vožnja jedan putnik”, koji će biti smješten iza suvozačeva sjedala, kako bismo održali potreban razmak - kazuje Horvat. Očekuju i isporuku veće količine toplomjera na daljinu, vozači taksija bit će slobodni prije ulaska putnika u vozilo zamoliti ih da im izmjere temperaturu.

- Pokušavamo riješiti i pitanja fizičke zaštite, tako da nije isključeno da dobijemo i pleksiglas kojim bismo i fizički odvojili vozačev prostor od putničkog - ističe naš sugovornik. I dodaje još jednu bitnu stavku - cijene prijevoza neće se mijenjati! Iako su se susreli posljednjih dana s gotovo 80-postotnim padom prometa, ipak u novonastaloj situaciji u kojoj ostaju gotovo jedina cestovna prijevozna alternativa ne žele profitirati.

- Iako ovo što će nam se od ponedjeljka događati, može nam pomoći tek malo, no to nije ni slamka spasa - kaže Horvat. Imaju puno povjerenje da će Grad Osijek i Osječko-baranjska županija znati pomoći poduzetnicima koji su, iako su izravno pogođeni, nastavili raditi, pa i investirati u ovim vremenima krize - kaže Domagoj Horvat.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike