Mozaik
SPACEX POTPISAO UGOVOR O - SVEMIRSKOM TURIZMU

Za put u svemir pripremite pripremiti nekoliko milijuna dolara
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Tvrtke SpaceX i Space Adventures potpisale su ugovor o slanju četiriju putnika u Zemljinu orbitu do 2022. godine u letjelici za posadu Crew Dragon, koja će prve NASA-ine astronaute na ISS odvesti za nekoliko mjeseci. Tako bi uskoro mogao i službeno započeti svemirski turizam.

Crew Dragonom bi se od 2021. trebali prevoziti svemirski turisti za tvrtku Space Adventures, koja je dosad do Međunarodne svemirske postaje i natrag odvela sedam turista, koristeći pritom rusku raketu i svemirsku letjelicu Sojuz. Iz Space Adventuresa kažu da će svemirski turisti biti u prigodi vidjeti Zemlju na način na koji to nije uspjelo nikome od svemirskog programa Gemini iz 1965. i 1966. godine. NASA-in program Gemini bio je drugi program svemirskih letova s ljudskom posadom Američke civilne svemirske agencije. Proveden je između programa Mercury i Apollo s deset letova s ljudskom posadom tijekom 1965. i 1966. godine. Cilj mu je bio razviti metode naprednih svemirskih letova, osobito onih za potrebe programa Apollo, čiji je cilj bio slijetanje čovjeka na Mjesec.

Iz Space Adventuresa nisu objavili cijenu putovanja, a ni više pojedinosti o njemu. Može se očekivati da će cijene biti na razini drugih komercijalnih letova, što znači da bi trebalo pripremiti bar nekoliko milijuna dolara ako kanite rezervirati kartu. Nije poznato ni kakve će pripreme turisti morati proći prije putovanja u svemir. Predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell potvrdila je da će se putovanje realizirati uz pomoć svemirske letjelice Dragon, koja je prilagođena ljudima.

Hina
Možda ste propustili...

ZAGREBAČKI BUTCHROWING BEND DOSH LEE I LEGENDARNI GUSTAF EDI MARUŽIN

Napisali himnu modernih radnika

SELFIE IZ SOBE KANTAUTORICA IRENA ŽILIĆ

Ovakve nas situacije trgnu i nauče cijeniti ono što imamo

TOM HARDY I TVORAC SERIJE “PEAKY BLINDERS”, STEVEN KNIGHT

Uskoro serija “Great Expectations”

Najčitanije iz rubrike